Kompozitor filmske muzike Hans Cimer na sceni uprkos strahu od publike

Nemački kompozitor, oskarovac, Hans Cimer (58), autor muzike u holivudskim filmovima "Pirati sa Kariba", "Gladijator", "Interstelar", "12 godina ropstva", ispuniće svoj dugogodišnji san i nastupiće uživo u okviru evropske turneje, uprkos strahu od scene.
Cimer je komponovao muziku za više od 100 filmova tokom karijere duge 30 godina, osvojivši dva Zlatna globusa, četiri Gremi nagrade, kao i Oskara 1994. za animirano ostvarenje "Kralj lavova". "Međutim, oduvek sam imao strah od scene", izjavio je Cimer, povodom evropske turneje koju započinje 6. aprila u Londonu, a obići će 30 gradova, medju kojima su Pariz, Berlin, Brisel.
 
Uprkos tome što je najangažovaniji evropski kompozitor u Holivudu, Cimer ne smatra da se potpuno uklopio u to okruženje.
 
"Kada govorim nemački imam engleski akcenat, kada govorim engleski imam nemački akcenat, ali u muzici definitivno imam nemački akcenat", naglasio je Cimer.
 
Prvi film koji je radio u Americi bio je "Kišni čovek", koji mu je doneo prvu od devet nominacija za Oskara. Cimer je ispričao da ponekad ne pročita scenario, niti mora da pogleda snimljeni film, dovoljno mu je da čuje šta je u režiserovoj glavi. Sarađivao je sa velikim holivudskim rediteljima poput Kristofera Nolana, Rona Haurad i Ridlija Skota.
 
Prvobitno je planirao da odbije film "Kralj lavova", ali je pristao na nagovor svoje ćerke, te je rad na tom filmu za njega ubrzo postao "katarzično i duboko lično iskustvo". "Nisam želeo da se bavim animacijom i dečijim filmovima, ali moja ćerka je tada imala pet godina i kao mnogi očevi želeo sam da se pokažem pred njom, pa sam rekao: Ok, uradiću to, biće lako", ispričao je Cimer.
 
Iako se plaši scenskog nastupa, samouki muzičar, koji tvrdi da je imao samo dve sedmice časova klavira, raduje se "drugačijem adrenalinu" koji donosi koncert. Na koncertima sviraće klavir, gitaru i bendžo.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika