Pronađeni ostaci najstarijeg čaja

Arheolozi u Kini pronašli su tragove najstarijeg čaja među blagom koje je pripadalo kineskom vladaru Jing Diu iz dinastije Han koji je umro 141. godine pre nove ere.

U grobnicu su se s umrlim stavljale samo najvrednije stvari zbog verovanja o zagrobnom životu. Novi naučni dokazi pokazuju da je čaj već više od dva milenijuma deo tradicije u Kini.

Nikada ranije čaj nije pronađen kao arheološki ostatak iz antičkog perioda i jedino što se znalo jeste da je Kina izvozila čaj. U novom otkriću učestvovali su naučnici iz kineske akademije nauka i umetnosti.

Ispitivanjem sićušnih kristala koji su se nalazili između kose, među ostacima kineskog cara u njegovom grobu, koristeći spektrometriju, naučnici su ustanovili da je reč o listićima čaja.

U grobu su osim čaja pronađeni proso, pirinač i keramičke životinje koje su imale određenu simboliku u verovanju kineskog naroda.

Iako je grobnica cara Jing Diua otkrivena još 1990. godine, tek sada su otkriveni rezultati organskih nalaza. Reč je o neobično liberalnom i nauci posvećenom vladaru. Istoričari su otkrili da je Diu smanjio moć plemstva, smanjio porez seljacima, smanjio kaznu za kriminalce i još mnogo toga.

Analiza otkrivenog čaja pokazala je da je bio veoma kvalitetan, a nauka je još jednom dokazala kako se uz pomoć savremenih tehnika mogu otkriti nepoznati detalji iz antičkog perioda.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Nature".

Autor: 021

Teme

čaj

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.