Možete da se otrujete ako podgrevate ove namirnice

Podgrevanje unapred pripremljene hrane može da bude više nego opasno.
PILETINA
 
Kod piletine i druge peradi, baš kao i jaja, česta je kontaminacija salmonelom, što može predstavljati poseban problem ukoliko jelo od piletine podgrevate u mikrotalasnoj rerni, jer njeni talasi ne prodiru u sve delove hrane kao kad je podgrevate na klasicnom šporetu. Iz tog razloga, posebno kad je piletina u pitanju, potrebno je da je okrenete više puta kako bi se zagrejela sa svih strana i kako bi talasi iz mikrotalasne rerne došli do sredine mesa. Podgrevanje piletine se ne preporucuje i iz razloga što ona, za razliku od crvenog mesa, ima veću gustinu proteina, koji se tokom podgrevanja razbijaju drugacije i mogu da dovedu do problema kod osoba koje imaju osetljiv želudac.
 
PIRINAČ
 
Najvažnija stvar u vezi sa pripremljenim pirinčem jeste kako da ga čuvate posle kuvanja. Ukoliko se posle kuvanja pirinač drži na sobnoj temperaturi, spore bakterija se množe i mogu da proizvedu otrov koji može dovesti do povracanja i dijareje. Podgrevanje pirinča neće eliminisati ove otrove.
 
KROMPIR
 
Slično kao s pirinčem, problem s krompirom nije u samom podgrevanju, nego u načinu čuvanja posle pripreme. Ukoliko se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije “clostridium botulinum” (koja izaziva botulizam), naročito ukoliko je krompir zamotan u foliju i nema dodira sa kiseonikom. Podgrevanje krompira neće uvek eliminisati ovu bakteriju.
 
SPANAĆ I DRUGO LISNATO POVRĆE
 
Spanać i drugo lisnato povrće sadrži dosta nitrata, koji su sami po sebi bezazleni, ali mogu biti pretvoreni u nitrite, a potom u nitrozamine za koje se zna da su kancerogeni. Mogu uticati na sposobnost krvotoka da prenosi kiseonik do organa, a kod male dece mogu dovesti do stanja poznatog kao “sindrom plave bebe”, koji nastaje usled respiratornog poremećaja.
 
PEČURKE
 
Pečurke sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu razbiti. Ukoliko se ne čuvaju ispravno, gljive vrlo brzo mogu da se pokvare i dovedu do problema sa stomakom posle podgrevanja. Preporučuje se da u frižideru ne stoje duže od 24 sata, a potrebno ih je podgrejati na temperaturi iznad 70 stepeni Celzijusa. 
 
Autor: Alo
 
 
 
 
 
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Teme

HRANA

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta ne treba piti na prazan stomak

Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.