Biljni sirevi su sve samo ne posni

Pravoslavni vernici koji tokom uskršnjeg posta konzumiraju biljne sireve moraju da znaju da su se omrsili.

Naime, većina biljnih proizvoda koje proizvođači građanima preporučuju kao posne u sebi sadrže enzime iz mleka. Iako ima trgovaca koji će iskreno reći da nemaju posni kačkavalj, posni šlag ili posnu pavlaku, većina njih će bez razmišljanja kupce ubediti da tokom posta mogu slobodno da jedu neki od tih biljnih proizvoda.

Brojni potrošači ovakve proizvode smatraju posnim i koriste ih u pripremi hrane, ali ako pročitaju sastav proizvoda, videće da se u njemu nalazi kazeinat - protein mleka, tako da nikako ne može da se smatra posnom namirnicom - piše portal Agropres.

Da posni sir ne postoji, za "Kurir" potvrđuje i profesor tehnologije mleka Ognjen Maćej, koji ističe da je sir nemoguće napraviti bez mleka.

"Nisam video kačkavalj koji ne sadrži ništa iz mleka, ali znam da proizvođači deo mlečne masti iz mleka zamenjuju biljnom mašću. Sir s biljnim mastima je mnogo mekši i proizvođači mu dodaju protein izolovan iz mleka natrijum-kazeinat, koji je dobar stabilizator i emulgator - da veže vodu iz mleka i učvrsti strukturu proizvoda i da se masti ne bi raslojavale. Natrijum-kazeinat je glavni protein iz mleka od koga se pravi sir i ne postoji nigde osim u mleku. Proizvodi koji ga sadrže nisu za post", kaže Maćej.

On dodaje da bi proizvođači ove biljne proizvode morali da nazovu nekim drugim imenom.

"Postoje proizvodi koji se prave od soje, ali to ne bi smelo da se zove sir, već bi proizvođač morao da ga nazove nekim drugim imenom. Šlag se pravi od pavlake iz mleka, a sve što se prodaje kao posni šlag nije pravi šlag", ističe Maćej.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević, ističe da ako se nešto deklariše kao posno, ono takvo mora i da bude.

"Imali smo dosta reakcija potrošača na to da na proizvodu piše da je posno, a u sastavu piše da imaju sastojke životinjskog porekla. To je pogrešno deklarisanje i jeste obmana potrošača. Niko nema prava da se igra verskim osećanjima i ubeđenjima. Isti je slučaj i s halal proizvodima", kaže on i dodaje da sudovi zahtevaju veštačenje ispravnosti i za takve proizvode.

Autor: Kurir

  • Bojan

    23.03.2016 01:13
    Trans masti
    Biljni sirevi, bilo da sadrže sastojke životinjskog porekla ili ne, prave se od hidrogenizovanih biljnih masti (trans masti), koje su dokazano veoma štetne i verovatno su jedina stvar koja se masovno koristi u ishrani, a oko koje su svi saglasni da je štetna.
  • Veganka

    22.03.2016 18:57
    da ali
    Postoje i 100% biljni sirevi na nasem trzistu. Zovu se Mamas, proizvodi Grcka firma Gristiren. Ima ih u Ideji, Univeru i drugde. Kilogram je oko 400din.
  • krkan

    22.03.2016 12:39
    post
    ... inače veoma nepoznata stvar u našem narodu. Svako sebi da je za pravo da ga tumači. Ako postiš - slušaj duhovnika i ćuti. Ako ne postiš - ne remeti one koji poste, jer NE UGROŽAVAJU NIKOGA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima