Napravili baklavu za Ginisa

Žensko udruženje ZemZem iz Ljubljane napravilo je najveću i najtežu baklavu na svetu za koju veruju da će ući i u Ginisovu knjigu rekorda.

Komade baklave teške 310 kilograma i duge 18,75 metara građanima su delili glumac Enis Bešlagić i gradonačelnik Zoran Janković, a dobrovoljni prihodi od akcije u okviru tradicionalnog festivala hrane nameniće se gradnji ljubljanske džamije.

Na festivalu je podeljeno i više stotina litara kafe kuvane u ogromnoj džezvi koja je pre nekoliko godina takođe ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća na svetu.

"Prava baklava treba da upije agdu, slatku vodu, a za to je potrebno vreme. Kad moja mama peče baklavu, to radi ceo dan, a jede se tek sutradan, kad upije svu vodu i kad postane sočna", kazala je Amina Agić iz Udruženja ZemZem.

Organizatori veruju da će Ginisov odbor priznati novi rekord iako priznaju da Ginis propisuje da poslastice moraju biti napravljene u jednom komadu, a ne od više njih koji se onda povežu u jedan veliki kolač, kako je nastala njihova velika baklava.

Orijentalna poslastica od oraha i meda koja je u kuhinju ušla u vreme osmanske vladavine vrlo je popularna na celom području zapadne i srednje Azije, pa čak i u Kini, gde je u pokrajini Xinjiang vekovima prisutna u kuhinji ujgurske manjine.

Autor: Hina

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.