Svake sekunde Škotska izveze 34 boce viskija

Škotska je prošle godine u SAD izvezla viski u vrednosti od 749 miliona funti, što je petina ukupnog škotskog izvoza, dok je izvoz u Japan porastao na 76 miliona funti.

Prema podacima Scotch Whisky Associationa (SWA), Škotska je u prošloj godini izvezla 1,16 milijardi boca viskija, iako je generalno prodaja tog pića opala za 2,4 odsto u odnosu na prethodni period.

Ipak najveće tržište za izvoz škotskog viskija, ostalo je stabilno, a to je SAD, gde je u prošloj godini izvezeno viskija u vrednosti 749 miliona funti, što je gotovo petina ukupnog škotskog izvoza, dok je prodaja na japanskom tržištu porasla 18 odsto, na 76 miliona funti.

Rast prodaje zabeležen je i na nizu novijih tržišta. Meksičko je tako raslo 17 odsto na 115 miliona funti, tursko 24 odsto na gotovo 53 milona, dok se kinesko vratilo među 20 top tržišta s povećanjem uvoza škotskog viskija od pet odsto, ukupne vrednosti 41 milion funti.

Izvršni direktor SWA-a Dejvid Frost tvrdi kako su postavili zdrave temelje za budući izvozni rast škotskog viskija. Iako je proteklih nekoliko godina bilo teško za proizvodnju odnosno izvoz tog proizvoda, dugoročna slika nudi svetlije tonove; uz ostalo povećanu potražnju i nove investicije, tvrdi Frost.

Ipak, naglašava da budući izazovi za branšu zavise i od trenutne neizvesne situacije u globalnoj privredi, ali i razvoju političke situacije na pojedinim, za izvoz bitnim tržištima.

  • Brus Vulin

    17.05.2016 14:10
    A što ne kažu koliko liftova puste godišnje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.