Toblerone dobile halal sertifikat, nije promenjen recept

Fabrika u Bernu koja proizvodi popularne trouglaste čokolade Toblerone dobila je ove godine halal sertifikat.
Toblerone dobile halal sertifikat, nije promenjen recept
Foto: Pixabay
Izgleda da je 110 godina star recept za Toblerone ispunio sve te zahteve, ali se nije promenio recept kako su se neki uplašili.
 
Halal znači da je hrana, proizvod i ceo proizvodni proces u skladu za islamskim pravilima, a to podrazumeva da proizvod ne sadrži svinjetinu, svinjsku mast ili alkohol.
 
Naime, desničari su izrazili bes kada su saznali da su "nesvesno godinama jeli čokoladicu koja nije to što su mislili". Jorg Muten portparol nemačke nacionalističke AfD stranke upozorio je svoje pratioce na Fejsbuku da je trouglasta poslastica sada halal, sa sarkastičnim komentarima o tome kako je fabrika pokazala na delu "islamizaciju" Evrope.
 
Ubrzo se pojavio i haštag #BoycottToblerone i na društvenim mrežama se brzo proširio "užas" i "bijes" zbog ovog poteza kompanije.
 
"Halal oznaka informiše ljude koji zbog dijete, religioznih ili drugih razloga žele da znaju da li mogu da konzumiraju određeni proizvod. To ne znači da proizvod ili njegov proizvodač podrazumeva određeno versko opredeljenje. Ništa o receptu ili proizvodnom procesu u čokoladici se nije promenilo", saopštila je kompanija Mondelez koja proizvodi Toblerone.
 
S obzirom da na planeti ima dve milijarde muslimana, čini se da je ovo bila mudra poslovna odluka multinacionalne kompanije da objasni potrošačima da je njihov proizvod dozvoljen za jelo, prema verskim načelima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.