Kako da "pametno pijete" u novogodišnjoj noći

Ako nemate "strategiju", lako vam se može desiti da popijete više nego što ste nameravali.
Kako da "pametno pijete" u novogodišnjoj noći
Foto: Pixabay
Šta možete da uradite? Kako da se pripremite ako želite da se tokom večeri opustite i popijete neku čašicu više? 
 
Nutricionisti savetuju pre svega pre omiljenog alkoholnog pića da pojedete nešto. Sat, dva pre zabave najbolje je da pojedete jedan jači obrok, a ukoliko niste u mogućnosti, onda bar šaku oraha ili masline. 
 
Pijte zeleni čaj ceo dan i veliku čašu vode pre nego što krenete u izlazak. Zvuči banalno, ali ukoliko ste dehidrirali u toku dana, može se desiti da se već posle jedne čaše vina napijete. 
 
Ako ne želite da se osećate naduto, izbegavajte da mešate alkohol i gazirana i slatka pića, međutim najvažnije je da imate plan i da ga se pridržavate. 
 
Plan je čaša pića, pa čaša vode, odnosno gutljaj pića, pa gutljaj vode ili odgovarajućeg soka. I tako do kraja večeri. Nemojte gubiti sa uma da sa alkoholom u svim situacijama treba da budete umereni. 
 
Čuvajte se "zdravih" pića poput crnog vina, jer se svi pozitivni uticaji potiru sa nivoom alkohola u krvi, ako preterate sa količinom. 
 
Atmosfera će biti jednako vesela i ukoliko nazdravite sa ceđenim sokom, na primer. 
 
Doktorka Nada Macura savetuje pre svega da se uopšte ne pije i to naročito mladi i starije osobe koje uzimaju terapiju. 
 
"Mladi koji nisu nikad pili, treba da budu trezne glave i da uopšte ne uzimaju alkohol, jer kod njih najbrže dođe do intoksikacije. Apsolutno bez alkohola i vozači, kao i svi koji uzimaju terapiju u večernjim satima. Neka nazdravljaju sokovima i vitaminima, jer je to za njih najadekvatnije", rekla je Macura za B92. 
 
Ukoliko ipak unesete više alkohola, popijte jednu jaku kafu ili izazovte povraćanje, savetuje lekarka.
 
Najvažnije je da se veselite i ne dozvolite da vas alkohol u tome spreči. Ako ga već konzumirate, neka to bude pametno, da bi bio saveznik u veselju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.