Istraživanja pokazala: Kafa pre spavanja ne remeti san

Konzumiranje kafe ili čaja neposredno pre spavanja ne utiče na kvalitet sna, otkrilo je novo istraživanje koje su sproveli američki istraživači s Univerziteta Florida Atlantic i Medicinskog fakulteta Harvard.
Istraživanja pokazala: Kafa pre spavanja ne remeti san
Foto: Pixabay
Oni su pratili 785 osoba ukupno 5.164 dana i noći i beležili su koliko kofeina, alkohola i nikotina unose, piše "Independent".
 
Tim je uporedio njihovu potrošnju s rezultatima dnevnika spavanja i senzora za ručne zglobove koji su beležili trajanje spavanja, efikasnost spavanja i koliko su se ljudi brzo budili.
 
Oko 40 odsto članova ove grupe konzumiralo je kafu tokom najmanje jedne noći za vreme izvođenja studije koja je u proseku trajala šest noći po osobi. Analizom je utvrđeno da nikotin i alkohol remete san i da ispušena cigareta u kasnim satima skraćuje spavanje za 42 minuta, ali da kofein nema efekta.
 
Doktor Kristin Spadola s Univerziteta Florida Atlantik rekla je da ova studija predstavlja jedno od najvećih istraživanja o večernjem konzumiranju alkohola, kofeina i nikotina uz objektivno merenje efekata na san.
 
"Nismo uočili vezu između unošenja kofeina u periodu do četiri sata pre odlaska u krevet i bilo kakvih parametara sna", istakla je Spadola.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima