Proizvođači negoduju zbog poreza na šećer, tvrde da to neće smanjiti gojaznost

Proizvođači negoduju protiv poreza na šećer i navode kako on ne smanjuje gojaznost, nego tera potrošače da kupuju jeftinije proizvode lošijeg kvaliteta.
Proizvođači negoduju zbog poreza na šećer, tvrde da to neće smanjiti gojaznost
Foto: Pixabay
Rumunija je, poput drugih evropskih zemalja, najavila uvođenje poreza na slatka bezalkoholna pića kako bi smanjila gojaznost, ali i povećala javne prihode koji bi se mogli trošiti na zdravstvo i obrazovanje.
 
Kako se očekuje, novi namet bi do kraja godine obezbedio oko 66 miliona evra u budžetu, ali to ne znači mnogo udruženjima proizvođača bezalkoholnih pića koji su ovaj porez nazvali diskriminišućim i razlogom koji će ozbiljno naštetiti sektoru s oko 60.000 radnih mesta, piše "Politika".
 
I dok se u nekim evropskim zemljama poreska politika uspešno sprovodi već godinama, u drugima, poput Hrvatske, poslodavci negoduju, naročito posle promene načina oporezivanja, koji je dodatno povećao obaveze. U ovoj zemlji taj porez se najpre plaćao 5,5 evra na sto litara, a onda je doneta odluka da se takse tarifiraju u zavisnosti od procenta šećera u napicima.
 
Odmah je reagovalo Hrvatsko udruženje poslodavaca, ističući da ne podržava nameru uvođenja dodatnih poreza na pojedine grupe proizvoda, kao što su bezalkoholna pića s visokim udelom šećera, jer su iskustva drugih zemalja pokazala da takvi porezi narušavaju konkurentnost domaće industrije, ugrožavaju radna mesta, a imaju vrlo mali ili nikakav uticaj na zdravlje, čime se obično opravdava njihovo uvođenje.
 
Ministarstvo zdravlja Novog Zelanda, gde se porez na šećer već dugo naplaćuje, napravilo je istraživanje koje je pokazalo da nema dokaza da su se potrošači odlučivali za proizvode s manje šećera zbog poreza.
 
Danska vlada je 2011. godine uvela porez na sve proizvode koji sadrže šećer, što je podiglo cene. Istraživanja koja su kasnije usledila su pokazala da se većina potrošača nakon toga opredelila za jeftinije proizvode slabijeg kvaliteta.
  • ...

    12.08.2019 13:42
    Moze li da se donese neki zakon koji bi naterao proizvodjace da ne stavljaju secer u proizvode od mesa, zacine od povrca i uopste tamo gde seceru nije mesto?
  • Мунгос

    12.08.2019 11:32
    Аферим, Румуни су се показали као веома напредни ђаци Европске Уније. Чак ево уводе и иновативне идеје: Намичу паре које ће се употребити за побољшање здравља популације. То је пресипање из шупљег у празно само на први поглед, уствари овде се паре распоређују онима којима су и најпотребније, што је и прави смисао сваког хуманог друштва.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.