Menu 021

Slanina i čvarci skupi jer su deficitarna hrana

Slanina, čvarci i mast kod nas se i dalje smatraju sirotinjskom hranom, a ne delikatesom, ali sudeći po cenama, to je vrhunska hrana.
Život 21.08.2019. | 06:32
Slanina i čvarci skupi jer su deficitarna hrana
Foto: 021.rs
Slanina i čvarci su do četiri ili pet puta skuplji od kilograma svinjskog mesa.
 
Kilogram slanine u prodavnicama kreće se od 800 do 2.700 dinara, čak je i ona što joj nekad u nedostatku bolje tepamo "sapunjara" u pojedinim prodavnicama po 1.000 dinara. Slično je i na pijačnim tezgama ili u mesarama.
 
"Cene su takve da se i slanina kupuje na 100 grama. Ako ti se baš jede, onda je kupiš. Čvarke jedem kao lubenice, po sezoni, kada im malo padne cena, kad krenu svinjokolji. Posle više ne. Kada se setim da naši stari na selu nisu znali šta će sa čvarcima, a mi danas biramo vreme kada ćemo ih jesti, deluje mi neverovatno", rekao je penzioner Slavko N. iz Novog Sada, prenosi Blic.
 
Kilogram duvan čvaraka u velikim marketima košta od 1.500 dinara do 1.800 dinara, a obični su od 1.100 do 1.300 dinara za kilogram. Za manje od "crvene" može se pazariti na akciji u mesarama kilogram barene slanine, obično za oko 600 dinara. 
 
Inače, ako uđete u prodavnicu na ćošku i posegne za frižiderom, 100 grama obične pančete platićete 200 dinara. Domaća svinjska mast prosečno po kilogramu košta 150 do 250 dinara. Topljena mast mangulice je za 100 do 150 dinara skuplja.
 
Predrag Avramović, izvršni direktor Industrije mesa "Štrand" iz Novog Sada, kaže da su čvarci i slanina delikates proizvodi i da nikada nisu bili jeftini. Kako objašnjava, od jednog svinjčeta od 100 kilograma ostaje vam 10 odsto masti koju možete da istopite u čvarke. Računica je jasna, buta i plećke na takvoj svinji imate 20, ali slanine samo 10 kila.
 
"Čvarci i slanina su deficitarni proizvodi i to je jedan od razloga što imaju takvu cenu. Nekad se jela samo ona bela slanina, danas su skoro sve prošarane i meni je ona lično ukusnija od šunke. U ishrani opet može da se koristi na razne načine. Znam i da čvarci uz vino koje ovde pijemo idu kao alva, ali realno ne bi trebalo pojesti kilogram čvaraka za obrok. To se jede umereno i pomalo. Jednostavno, masti na svinjčetu nema koliko mesa, ako tome dodate energiju koji treba da utrošite da proizvedete čvarke i slaninu, dobijete skup delikates", rekao je Avramović.
 
Proizvođači kažu da cenu diktira koliko je neki proizvod popularan. Činjenica je, dodaju, da su slanina i čvarci proizvodi koji se danas veoma traže, dok mast, s druge strane, sve više zamenjuje ulje u gradskim tiganjima.
 
"Na selu su vam cene domaćih čvaraka i slanine oko 1.000 dinara za kilogram, koliko vam je otprilike i dimljena suva kobasica. Proizvodnja slanine i čvaraka je proces i zato su oni dosta skuplji od običnog mesa. Treba da prođe dosta vremena, a sve se to radi ručno. Nemam mašinu da sečem čvarke ili pravim slaninu", priča mesar Dejan Dubroja iz Futoga.
Autor: Blic
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
  • fajferice
    21.08.2019 17:21
    slanina i cvarci
    lako je otopiti slaninu i dobiti domacu mast i domace cvarke,...ALI od koji' svinja i od kakvog na brzinu naduvanog, lekovima izspricanog, sto dana starog stokilasa!?!
    nema vise fajferica, pa nema ni masne slanine, nema ni zdrave masti, pa samim tim ni cvaraka.
    nema ko da radi i hrani jedno nazime godin dana; pa da gica polako raste i da se polako goji...a, to kosta! i treba da kosta.
    ne moze se imati i klasa i masa!
    nekada ste imali sve, a danas nemate i NE ZNATE NISTA.punkt.
    w.
  • Kokša iz Karlovaca
    21.08.2019 15:06
    duvan čvarsci su makaršta
    Ko uopštre jede tu paučinu od duvan čvaraka. Čvarci treba da su lepo domaćinski uprženi, da nisu sitni kao droždina, nego veličine nešto manje od palca, sočni, da krckaju i naravno da onako eksplodiraju u ustima od slasti. E to su pravi čvarci - ČIPS OD SVINJE. E ja to volem, a ne neku tamo paučinu od duvan čvaraka.
  • Aleksandra
    21.08.2019 14:31
    Kao prvo, slanina i čvarci se ne ubrajaju u namirnice. To nije hrana.
  • Rista
    21.08.2019 14:01
    sve i svasta cena enormna
    Kazu mesari nema narod novaca pa ne kupuje meso. Nije tacno, nece narod da placa njihove muljacine a inspekcije ih slabo ili nikako ne kontrolisu. Evo vam i primera.
    Udjem u jednu mesaru u Mise Dimitrijevica i vidim lep dimljen suvi vrat, na istom mestu u frizideru gde uvek stoji sa cenom ispred od sedamsto i neki dinar. Prilikom placanja cena je duplo veca 1392,00 din za kilogram. Pitam sta je sad ovo, oni kazu to vam je BUDJOLA. Pobogu ljudi, kako prethodnih stotinu puta nije bila BUDJOLA, valjda bo znao! E to je razlog zasto narod bezi iz mesere. Bezi zbog prevare a prevara je kasa kojoj se ne vidi diplej i vaga kojoj se ne vidi displej. Prevara je prodaja odmrznutog mesa kao svezeg, prevara je mast sa dodatkom vode koja smrdi na przeno, jer je prethodno koristena i procedjena, naravno da nema ni B od bele boje. Mnogo bi vam mogao pisati o tim i takvim prevarama, koje spadaju u domen ugrozavanja zdravlja ljudi. Potrebne su samo krivicne prijave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar



Preostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Pravila i uslovi korišćenja Pošalji vest