Slanina i čvarci skupi jer su deficitarna hrana

Slanina, čvarci i mast kod nas se i dalje smatraju sirotinjskom hranom, a ne delikatesom, ali sudeći po cenama, to je vrhunska hrana.
Slanina i čvarci skupi jer su deficitarna hrana
Foto: 021.rs
Slanina i čvarci su do četiri ili pet puta skuplji od kilograma svinjskog mesa.
 
Kilogram slanine u prodavnicama kreće se od 800 do 2.700 dinara, čak je i ona što joj nekad u nedostatku bolje tepamo "sapunjara" u pojedinim prodavnicama po 1.000 dinara. Slično je i na pijačnim tezgama ili u mesarama.
 
"Cene su takve da se i slanina kupuje na 100 grama. Ako ti se baš jede, onda je kupiš. Čvarke jedem kao lubenice, po sezoni, kada im malo padne cena, kad krenu svinjokolji. Posle više ne. Kada se setim da naši stari na selu nisu znali šta će sa čvarcima, a mi danas biramo vreme kada ćemo ih jesti, deluje mi neverovatno", rekao je penzioner Slavko N. iz Novog Sada, prenosi Blic.
 
Kilogram duvan čvaraka u velikim marketima košta od 1.500 dinara do 1.800 dinara, a obični su od 1.100 do 1.300 dinara za kilogram. Za manje od "crvene" može se pazariti na akciji u mesarama kilogram barene slanine, obično za oko 600 dinara. 
 
Inače, ako uđete u prodavnicu na ćošku i posegne za frižiderom, 100 grama obične pančete platićete 200 dinara. Domaća svinjska mast prosečno po kilogramu košta 150 do 250 dinara. Topljena mast mangulice je za 100 do 150 dinara skuplja.
 
Predrag Avramović, izvršni direktor Industrije mesa "Štrand" iz Novog Sada, kaže da su čvarci i slanina delikates proizvodi i da nikada nisu bili jeftini. Kako objašnjava, od jednog svinjčeta od 100 kilograma ostaje vam 10 odsto masti koju možete da istopite u čvarke. Računica je jasna, buta i plećke na takvoj svinji imate 20, ali slanine samo 10 kila.
 
"Čvarci i slanina su deficitarni proizvodi i to je jedan od razloga što imaju takvu cenu. Nekad se jela samo ona bela slanina, danas su skoro sve prošarane i meni je ona lično ukusnija od šunke. U ishrani opet može da se koristi na razne načine. Znam i da čvarci uz vino koje ovde pijemo idu kao alva, ali realno ne bi trebalo pojesti kilogram čvaraka za obrok. To se jede umereno i pomalo. Jednostavno, masti na svinjčetu nema koliko mesa, ako tome dodate energiju koji treba da utrošite da proizvedete čvarke i slaninu, dobijete skup delikates", rekao je Avramović.
 
Proizvođači kažu da cenu diktira koliko je neki proizvod popularan. Činjenica je, dodaju, da su slanina i čvarci proizvodi koji se danas veoma traže, dok mast, s druge strane, sve više zamenjuje ulje u gradskim tiganjima.
 
"Na selu su vam cene domaćih čvaraka i slanine oko 1.000 dinara za kilogram, koliko vam je otprilike i dimljena suva kobasica. Proizvodnja slanine i čvaraka je proces i zato su oni dosta skuplji od običnog mesa. Treba da prođe dosta vremena, a sve se to radi ručno. Nemam mašinu da sečem čvarke ili pravim slaninu", priča mesar Dejan Dubroja iz Futoga.
  • fajferice

    21.08.2019 17:21
    slanina i cvarci
    lako je otopiti slaninu i dobiti domacu mast i domace cvarke,...ALI od koji' svinja i od kakvog na brzinu naduvanog, lekovima izspricanog, sto dana starog stokilasa!?!
    nema vise fajferica, pa nema ni masne slanine, nema ni zdrave masti, pa samim tim ni cvaraka.
    nema ko da radi i hrani jedno nazime godin dana; pa da gica polako raste i da se polako goji...a, to kosta! i treba da kosta.
    ne moze se imati i klasa i masa!
    nekada ste imali sve, a danas nemate i NE ZNATE NISTA.punkt.
    w.
  • Kokša iz Karlovaca

    21.08.2019 15:06
    duvan čvarsci su makaršta
    Ko uopštre jede tu paučinu od duvan čvaraka. Čvarci treba da su lepo domaćinski uprženi, da nisu sitni kao droždina, nego veličine nešto manje od palca, sočni, da krckaju i naravno da onako eksplodiraju u ustima od slasti. E to su pravi čvarci - ČIPS OD SVINJE. E ja to volem, a ne neku tamo paučinu od duvan čvaraka.
  • Aleksandra

    21.08.2019 14:31
    Kao prvo, slanina i čvarci se ne ubrajaju u namirnice. To nije hrana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.