Menu 021

Tradicionalna jela koja se pripremaju u novogodišnjoj noći širom sveta

Većina ljudi obično Novu godinu dočekuje uz bocu šampanjca, kapicama Deda Mraza i poljupcem u ponoć, ali u nekim zemljama Nova godina se ne može proslaviti bez pripreme tradicionalnih jela.
Život 29.12.2019. | 08:07 > 15:10
Tradicionalna jela koja se pripremaju u novogodišnjoj noći širom sveta
Foto: Pixabay (Oliebollen, Holandija)
U nekim zemljama pravi se poseban hleb i kolačići, drugi pak prave rezance (koji predstavljaju dug životni vek), pasulj (koji predstavlja novac), haringe (koje predstavljaju obilje) i specijalitete sa svinjskim mesom (koji predstavljaju sreću).
 
Pojedinosti u namirnicama i jelima se razlikuju ali je poenta ista: Delite hranu i piće s porodicom i prijateljima kako biste započeli godinu prosperiteta.
 
Evo nekoliko tradicionalih jela koja se pripremaju širom sveta.
 
Hoppin 'John, jug SAD-a
 
Jedno od najpopularnijih jela na trpezama američkog juga je pasulj (koji simbolizuje novac) sa svinjetinom i pirinčem i često se servira s kuvanim povrćem i kukuruznim hlebom. Veruje se da ovo jelo donosi sreću u novoj godini. Ovo jelo ima korene u afričkim i zapadnoindijskim tradicijama a u Severnu Ameriku doneli su ga robovi.
 
Dvanaest zrna grožđa, Španija
 
Veoma rasprostranjen običaj u Španiji koji datira iz 1909. godine podrazumeva konzumaciju 12 zrna grožđa, koje se jede jedno po jedno za svaki otkucaj sata u ponoć na prelasku iz stare u novu godinu. Veruje se da će nova godina biti srećna i uspešna za svakoga ko uspe da pojede svih 12 zrna u toku poslednjih 12 sekundi stare godine.
 
Oni koji provode novogodišnju noć u Madridu, trebalo bi da se upute na Puerta del Sol pre ponoći. Ovaj trg je prepun ljudi, okružen je barovima, restoranima i prodavnicama, pa je dobro mesto za doček nove godine.
 
Tamales, Meksiko
 
Tamales je meksičko jelo koje se priprema od kuvanog kukuruznog brašna koje se potom puni mesom, sirom i ostalim ukusnim dodacima. Mota se u osušene ljuske kukuruza ili u list banane.
 
U mnogim se porodicama žene okupljaju kako bi napravile stotine paketića, pri čemu je svaka osoba zadužena za jedan aspekt procesa kuvanja.
 
Oliebollen, Holandija
 
U Holandiji se pravi oliebollen, što u prevodu znači uljane kuglice. Tradicionalno se konzumiraju u novogodišnoj noći i na posebnim sajmovima. Zapravo, to je jedna varijanta fritula. Prže se u dubokom ulju a potom posipaju šećerom u prahu.
 
Prasići od marcipana, Austrija i Nemačka
 
U Austriji i Nemačkoj običaj je da se u novogodišnjoj noći jedu prasići od marcipana. Naime, u ovim predelima veruje se da su prasići simbol blagostanja i sreće, a ove bombice obećavaju da će u narednoj godini doneti upravo to. Ove prasiće možete naći i od čokolade.
 
Soba rezanci, Japan
 
Japanci tokom godine jedu rezance od heljde a posebno jelo su toshikoshi soba rezanci kako bi se dostojanstveno oprostili od prošle godine i dočekali onu koja dolazi. Tradicija seže iz 17. veka. Služe se u slatko-kiselom umaku s piletinom, ribom, povrćem, kozicama i sirovim jajima. Dužina rezanaca simbolizuje dug životni vek, a zbog lakoće kojom se lome simbolizuju na zaboravljanje svih problema iz protekle godine.
 
Kraljeva torta, širom sveta
 
U većini zemalja poput Grčke, Francuske, Meksika i Bugarske prave se kolači slični hlebu. U njima je obično skriven zlatnik koji simbolizuje prosperitetnu godinu za one koji ga pronađu u svom komadu torte.
 
Cotechino con lenticchie, Italija
 
Italijani svoj novogodišnji obrok započinju jelom cotechino con lenticchie koji se pravi od svinjetine i sočiva. Ovo jelo simbolizuje izobilje. Jelo je nastalo u 16. veku. Obrok se završava chiacchiereom - kuglicama prženog testa koje su uvaljane u med i šećer u prahu.
 
Kisela haringa, Poljska i Skandinavija
 
Budući da haringi ima u izobilju u Poljskoj i delovima Skandinavije mnoge novogodišnje trpeze sadrže baš ovo jelo. Veruje se da ovo jelo donosi prosperitet i bogatstvo. Obično ove ribe jedu ukiseljene s lukom ili u pavlaci. Dok Skandinavci ovu ribu jednu dimljenu u kombinaciji s paštetom i mesnim ćuftama.
 
Kransekage, Danska i Norveška
 
Kransekage su zapravo torta od venaca, tačnije to je toranj sastavljen od prstenova koji su poređani jedan na drugi. Torta je obično napravljena od marcipana i na vrh se obično stavlja zastavica.
Autor: Klix.ba
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar



Preostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Pravila i uslovi korišćenja Pošalji vest