Veganska jaja uskoro na tržištu

Dve Francuskinje osmislile su vegansku zamenu za jaja, koju u laboratoriji prave biolozi Pariske škole za industrijsku biologiju.
Veganska jaja uskoro na tržištu
Foto: Pixabay
"Ključni sastojci i dalje se prave i uskoro će biti otkriveni. Problem sa kojim se suočavamo jeste pronalazak tačne ravnoteže sastojaka da bismo napravili pravu formulu", rekle su biološkinje Filipin Solie i Šerilin Tavazuk.
 
Ova jaja će se naći na tržištu čim njihova testiranja dobiju "zeleno svetlo" kako bi mogli da garantuju da su nutritivno održiva. Cilj je da jaja budu spremna za tržište sredinom 2020. godine.
 
Veganska jaja će se konzumirati na identičan način kao i kokošja.
 
Ljuska je još u procesu izrade. U toku su konsultacije sa stručnjacima oko izbora najzdravije opcije.
 
U odnosu na kokošja jaja, veganska sadrže oko 10 odsto manje proteina i masti, manje su kalorična i sadrže dijetalna vlakna. Što se ukusa tiče, aroma ovih jaja sumporastija od kokošjih.
 
"Kada smo počeli sa kreiranjem veganskih jaja, najkomplikovanije je bilo napraviti jaja koja će pri kuvanju reagovati isto kao i kokošja", rekle su biološkinje o poteškoćama sa kojima su se susretale. "Kokošja jaja se koriste na toliko različitih načina i to otežava proces kopiranja", dodale su one.
 
Tim se nada da će nova jaja biti dobra zamena za one koji su se odlučili za veganski način ishrane.
  • Mila

    13.02.2020 12:12
    Ha
    Veganska jaja!!!To nije nista!Da vidite u mojoj mesari za vreme posta osvanu POSNI CVARCI!!!!
  • Igor

    12.02.2020 22:33
    Nije moj problem, ali...
    Ako si vegan zašto bi jeo bilo šta što imitira jaja?
  • darinka

    12.02.2020 13:44
    Veganima ne trebaju kopije jaja da bi bili vegani. Ovo je za one koji nece da se odreknu svojih navika, a zee zdravije da se hrane. Veganu se jebe, jer postoje odlicne zamene za jaja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.