Stručnjaci: Ispijanje piva pomaže u koncentraciji

Japanski naučnici su sproveli zanimljivo istraživanje u kojem su došli do zaključka da pivo ne samo da je dobro za vaš mozak, već bi moglo i da vam pomogne da povećate nivo koncentracije i ubrzate misaone procese.
Stručnjaci: Ispijanje piva pomaže u koncentraciji
Foto: Pixabay
Za to je zaslužna konzumacija hmelja koja takođe smanjuje nivo stresa i poboljšava raspoloženje.
 
Studija je otkrila da su ispitanici koji su konzumirali suplemente koji sadrže ekstrakte gorkog hmelja postigli bolje rezultate u testovima pamćenja i poboljšanu sposobnost za rešavanje mentalnih zagonetki.
 
Nalazi sugerišu da kiselina koja se nalazi u gorkom hmelju, MHBA, može igrati ulogu u borbi protiv demencije.
 
Inače, naučnici sa Medicinskog fakulteta univerziteta Juntendo i Zdravstvenog centra Fukušima sproveli su ispitivanja na 100 inače zdravih ljudi od 45 do 69 godina starosti. Neki su dobili placebo, dok su drugi primali dnevnu dozu MHBA-a. Na početku studije su ispitanici napravili niz mentalnih testova, koje su ponovili nakon 12 nedelja.
 
Takođe su im uzeti uzorci pljuvačke i krvi kako bi se analizirao efekat na hormone i hemikalije u telu povezane s kognitivnom funkcijom i stresom.
 
"Primetili smo poboljšanu pažnju i smanjeni stres nakon neuropsiholoških ispitivanja kod učesnika koji su primali dodatke MHBA-a", navodi se u izveštaju. "Rezultati sadašnje studije pokazali su da je suplementacija MHBA-a poboljšala brzinu mentalne obrade, pažnju i koncentraciju i smanjila mentalni stres nakon intelektualnog rada kod zdravih odraslih osoba od 45 do 69 godina starosti sa selektivnim kognitivnim padom."
 
Studija je objavljena u časopisu "Alzheimer's Disease".
  • milenko

    12.06.2020 06:14
    Ima svojih prednosti !
    Vidim ja sinapse pičedu ;)
  • Lanmi

    11.06.2020 13:21
    Pa ja to pricam citav zivot. Nisam ja alkoholicar vec imam problema s' koncentracijom.
  • Иги

    11.06.2020 09:45
    Повећава се концентрација алкохола у организму.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.