U nazivu piva koristili pogrešnu maorsku reč, umesto "perje" stavljeno "stidne dlake"

Pivara u kanadskoj pokrajini Alberti izvinila se zbog naziva jednog od svojih novih piva koji u prevodu s maorskog jezika znači "stidne dlake", a ne "perje" kako su kreatori piva mislili, piše CBC.
U nazivu piva koristili pogrešnu maorsku reč, umesto "perje" stavljeno "stidne dlake"
Foto: Pixabay
Pivara iz Alberte "Hells's Basement" pre dve godine u prodaju je pustila pivo pod nazivom "Huruhuru - Perje", a ime je dobilo po hmelju od kojeg je napravljeno.
 
Poseban hmelj uzgaja se na Novom Zelandu, a pivo od takvog hmelja poznato je po laganoj teksturi i pomalo citrusnom ukusu, idealnom za letnje osveženje, pojasnili su iz pivare.
 
Međutim, početkom prošle nedelje jedan Maor, Te Hamua Nikora, uočio je grešku i na Fejsbuku pojasnio da se na jeziku kojim govori njegov starosedelački novozelandski narod reč "huruhuru" ne prevodi kao "perje", već kao "stidne dlake".
 
Dodao je da je pre puštanja piva u prodaju vlasnik pivare trebalo da konsultuje stručnjake za maorski kako bi se izbegla ovakva greška.
 
Vlasnik pivare Majk Patrikin za CBC je rekao da mu ni u kom slučaju nije bila namera da uvredi Maore ni njihovu kulturu i jezik, te da se "iskreno izvinjava svima koji su se osetili povređenima".
 
"Priznajemo da nam ovakva greška nije bila ni na kraj pameti i da bi savetovanje sa stručnjakom za maorski bilo mnogo korisnije od upotrebe Gugl prevodioca i ostalih internet rečnika", kazao je obećavši da će preimenovati pivo.
  • Sirotinja

    10.08.2020 15:12
    Google translate?
  • Lecce

    10.08.2020 08:38
    Koliko juce u dnevniku je bio naslov

    MULAN PRESKACE BIOSKOPE?

    SAMO PREKO SKRIMING SERVISA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima