Danas je Svetski dan gomboca, inicijativa potekla iz Srbije

Svetski dan gomboca (knedli) biće danas, 8. septembra prvi put obeležen, a uspostavljen je na predlog koji je pre skoro mesec dana potekao iz Srbije, a koji su podržali ljubitelji ovog tradicionalnog jela iz čak 41 zemlje širom sveta.
Danas je Svetski dan gomboca, inicijativa potekla iz Srbije
Foto: 021.rs
Svetski dan gomboca ima za cilj da očuva gomboce u njihovom tradicionalnom obliku sa šljivama, ali i da motiviše sve one koji se bave gombocama da nastave da ih razvijaju i unapređuju.
 
Tri simbolike stapaju se u datumu za obeležavanje Dana gomboca, prvo, jer je kraj avgusta vreme kada šljive sazrevaju pa se septembar generalno može smatrati mesecom gomboca, drugo, dve gomboce jedna do druge imaju oblik broja osam (8) i treće, kada se broj osam postavi u horizontalni položaj dobijamo znak za beskonačnost.
 
Ljubitelji gomboca iz Beograda pokrenuli su inicijativu da se uspostavi Svetski dan gomboca, kroz peticiju koja je otvorena na Instagramu i Fejsbuku. Za samo 10 dana više od 1.700 komentara iz čak 41 zemlje širom planete podržalo je ovu ideju.
 
Tako će gomboce, kao jedno od jela sa najdužom tradicijom na svetu, danas prvi put stati rame uz rame sa svim jelima i napicima koji su svoje dane upisali u svetskom kalendaru.
  • Deks

    12.09.2020 18:47
    @bora - U mojoj porodici to jelo zovemo gomboci (jednina: gomboc), ali sam po internetu primetio da ga neki nazivaju u ženskom rodu - gomboca (množina: gomboce). Uobičajeno je u Vojvodini da od grada do grada ima razlike u nazivima jela. Jedno drugo vojvođansko jelo koje na severu Bačke nazivaju uzlivanca, na jugu Bačke mućenica, ali ima još mnogo različitih naziva, takođe zaslužuje pažnju. Radi se o jelu od testa za palačinke koje se ispeče u rerni poput "jorkširskog pudinga".
  • bora

    12.09.2020 12:43
    edukacija
    Molim va da objasni te mi da li se kaze gomboci ili gomboce.Ne mogu iz
    komentara da zakljucim sta je pravilno.
  • Deks

    12.09.2020 02:47
    @Aja Vasil - Naučite se opštoj kulturi! Mi u Vojvodini to jelo zovemo gomboci, a Vojvodina je koliko znam u Srbiji prema tome potpuno je legitimno u medijima tako nazivati to jelo. Ne branimo da ga oni van Vojvodine nazivaju i drugačije ali ne mogu nam nametati naziv našeg nacionalnog jela. Gomboci su neka vrsta deserta i mogu se ubrojati u zdravu hranu jer ne sadrže mnogo šećera. Ovo jelo je poznato pod raznim imenima širom srednje i istočne Evrope a posebno u bivšoj Austro-Ugarskoj. Negde se prave samo od pšeničnog brašna ali tradicionalni gomboci u Vojvodini se prave pretežno od krompira sa dodatkom malo brašna. Tradicionalno punjenje je sa svežim šljivama ili džemom od šljiva ali može i sa drugim voćem, ja na primer volim prazne. Inače to je jelo koje je veoma teško napraviti, bar za mene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.