Analitičari: Stiže najveće poskupljenje kafe u poslednjih nekoliko godina

Više faktora uzrokovaće najviši rast cene kafe u poslednjih nekoliko godina, procenjuju analitičari.
Analitičari: Stiže najveće poskupljenje kafe u poslednjih nekoliko godina
Foto: Pixabay
Najgori mrazevi u poslednjih nekoliko decenija u najvećem svetskom proizvođaču kafe, Brazilu, i rekordno visoki troškovi prevoza zbog zastoja u brodskom transportu usled pandemije u sledećih nekoliko nedelja rezultiraće rastom cena kafe na najvišem nivou u poslednjih nekoliko godina, procenjuju analitičari.
 
Rast cena kafe dodatno će poskupeti osnovnu potrošačku korpu, nakon što su već poskupeli hleb, biljna ulja i šećer. Indeks UN-ove agencije za hranu koji pokazuje svetske cene hrane u julu je porastao za 31 odsto u odnosu na isti mesec godinu ranije, i to u vreme kad mnogi potrošači još imaju finansijskih problema zbog pandemije.
 
Najgori mraz u Brazilu od 1994. godine podigao je cene nepržene kafe na najviši nivo u poslednjih gotovo sedam godina, a teret toga preneće se na potrošače koji kupuju prženu ili mlevenu kafu u supermarketima.
 
Terminska cena arabike na američkom tržištu udvostručila se u poslednjih 12 meseci, a brazilski rod pogođen je sada i najgorom sušom u poslednju 91 godinu. Razmere štete još se utvrđuju, ali u područjima u kojima stabla kafe nisu preživela biće potrebno i sedam godina za potpuni oporavak proizvodnje.
 
Oštar porast cena prevoza kafe
 
I poremećaji u globalnim isporukama, uzrokovani porastom potražnje za potrošačkom robom nakon pandemije i nedovoljnim brojem raspoloživih brodova, takođe je uzrokovao oštar porast cena prevoza kafe do glavnih zemalja potrošača u Severnoj Americi i Evropi.
 
Trgovci veruju da će potrošači uskoro plaćati višu cenu kafe u trgovinama, dok trošak kafe u kafićima kratkoročno možda neće pratiti taj trend. 
 
"Pržena i mlevena kafa u trgovinama samo su zapakovana kafa. Ali vaša šoljica kafe u Starbaksu možda neće toliko poskupeti jer više plaćate kafić, wi-fi i iskustvo", kaže jedan berzanski trgovac kafe.
 
Poslednji podaci američkog zavoda za statistiku pokazuju da je u aprilu prosečna cena mlevene kafe bila 4,75 dolara po libri, što je 8,1 odsto više nego godinu ranije, i najviši nivo od jula 2015. godine. 
 
U brazilskom udruženju proizvođača kave "Abic" procenjuju da su cene pržene kafe u Brazilu skočile oko 80 odsto u periodu od decembra do kraja jula.
 
"Neke kompanije, među kojima i tržišni lideri, već su najavile poskupljenja", stoji u pismu Abica poslatom pržionicama.
 
Inače, Brazil je zaslužan za 30 odsto ukupnog svetskog izvoza kafe.
  • Pan5er

    26.09.2021 19:36
    Sva sreća pa meso nije poskupelo.
  • borislion

    08.08.2021 17:20
    bez brige
    Biće uvek stočnog graška za pravu tursku kafu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima