I so ima rok trajanja

Da li so, jedna od najčešće korišćenih namirnica, može da se pokvari i da li može da nanese štetu našem zdravlju?
I so ima rok trajanja
Foto: Pixabay
Ona je čest sastojak koji većina ljudi uzima zdravo za gotovo. So se toliko smatrala vrednom da su se u prošlosti radnici plaćali ovom namirnicom.
 
So čuva hranu izvlačeći vlagu iz nje, suzbijajući rast štetnih bakterija i podstičući rast korisnih bakterija – pa zašto onda na pakovanju soli piše rok trajanja?
 
Krivac nije natrijum-hlorid, već se s njim mešaju aditivi koje neki proizvođači dodaju kako bi sprečili grudvanje soli ili kako bi dodali hranjive supstance u nju.
 
Jod, sredstva protiv grudvanja i minerali u tragovima u ružičastoj, crvenoj ili crnoj soli mogu da se vremenom razgrade, ali razgradnja ne znači da je ne možete koristiti, osim u slučaju da vidite ili osetite miris buđi – onda bi trebalo da je bacite.
 
To, međutim, ne znači da bi trebalo zanemariti i so bez aditiva. Higroskopska svojstva soli, odnosno sposobnost upijanja vode, čine je lošim kandidatom za držanje na otvorenom.
 
Ona ne samo da može da upija vlagu iz vazduha, već može da upija i mirise iz kuhinje, što se takođe na samu so može odraziti, pa da ona ne bude više za upotrebu.
 
So bi trebalo držati u hermetički zatvorenoj posudi i čuvati na tamnom i hladnom mestu.
 
Ali, većina ljudi ima i male količine soli u slanicima, koji se stalno dopunjavaju. U tom slučaju slanike treba redovno prati i dobro osušiti pre nego što ponovo stavite u njih so.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Teme

SO

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Sve više restorana izbacuje avokado iz upotrebe

Sve više svetskih restorana traži alternative avokadu u drugim namirnicama ili ga napušta u potpunosti zbog emisije ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku koje sadrži.

Proglašen najbolji sir na svetu

Meki španski kozji sir, po imenu olavidia, zauzeo je prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju za najbolji sir na svetu i oduševio sudije World's Best Cheese nadmetanja.