Ćevarak - ćevap na malo drugačiji način

Za ćevape su čuli svi u regionu, a ovo jelo od mesa je poznato i u svetu.
Ćevarak - ćevap na malo drugačiji način
Foto: 021.rs
Upoznali smo se čak i sa hrvatskim mljevenikom, što je novi naziv za ćevap, doduše po malo izmenjenoj recepturi, koji se služi u jednom zagrebačkom restoranu.
Međutim, na hrvatskoj kuhinjskoj sceni sada imamo i "ćevarke" - ćevape sa čvarcima, specijalitet koji se priprema na jednom imanju u Hrvatskoj, prenosi B92. 
Tvorac ovog starog, a novog jela kaže da je najbitnija razmera mesa i čvaraka, dodaju se i određeni začini, a nakon pripreme na roštilju, služe se sa pinđurom, lukom i pogačama sa čvarcima.
 
Međutim, ćevarci se mogu jesti i "s nogu", prilikom čega se koristi lepinja, pa će uskoro moćida se nađe i u restoranima brze hrane širom Hrvatske.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

  • Kosovo je srpsko

    21.12.2021 11:46
    Ovo je cak i OK
    Za razliku od vestacki forsiranih 'mljevenika', ovo je cak i OK. Ovakav nacin pravljenja kovanica nije nista specificno za hrvatski novogovor, imamo milion novih primera u engleskom, na primer 'workation', nastalu kao spoj reci 'work' i 'vacation', koja oznacava rad na nekoj destinaciji za odmor.
  • Kuk Varadžić

    21.12.2021 11:18
    E, neće moći! Kad su već preimenovali ćevape u mljevenike onda ćevap sa čvarcima može da bude samo MLJEVARAK!!
  • Nista

    21.12.2021 11:08
    Bez
    Cevapa od dikobraza

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Italijani žele da espreso bude na Uneskovoj listi

Šoljica tamne, baršunaste kafe više je od brze doze kofeina: italijanski espreso cenjen je društveni i kulturološki ritual koji u Italiji smatraju nacionalnom baštinom vrednom Uneskovog statusa.

Evo koliko traju tvrdo kuvana jaja

Tvrdo kuvana jaja izvrsna su tokom cele godine, ali najpopularnija su u proleće. Kako se bliži vreme farbanja jaja, ponovno raste zanimanja za njih.