Jedenje starog hleba zdravije je nego što mislite

Bilo da više volite umereno ili više pečen tost, zamrznute vekne ili sveže ispečene, struktura hleba je u svim opcijama različita, kao i uticaj koji može imati na zdravlje.
Jedenje starog hleba zdravije je nego što mislite
Foto: Pixabay
Zamrznuti hleb
Glikemijski odgovor hleba (brzina kojom se skrob razgrađuje u šećere) varira kada je hleb zamrznut, odmrznut i tostiran u poređenju sa svežim.
To je ono što je otkrila studija Oksford Bruks univerziteta 2008, objavljena u European Journal of Clinical Nutrition, pripisujući to činjenici da se menja sastav molekula skroba, čineći ih otpornijim na varenje, kaže dr Sangita Tondr.
 
Struktura skroba se razgrađuje procesom zamrzavanja, što otežava razgradnju enzima za varenje u ustima i crevima, kaže dr Tondr.
 
"Čak i kad se hleb odmrzne, ti skrobovi se ne mogu vratiti u prvobitno stanje, već postaju još manje probavljivi", dodaje.
 
Za većinu ljudi to je dobra stvar jer veći udeo otpornog skroba znači da se jednom smrznuti hleb u telu sporije vari, uzrokujući blaži skok šećera u krvi, u poređenju s reakcijom tela na konzumaciju svežeg hleba, tako potencijalno smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2.
 
To je jedan od razloga zašto je kolumnista Dejli mejla dr Majkl Mozli veliki obožavalac smrznutog hleba.
 
"Otporni skrob dovodi do toga da vaše telo apsorbuje manje kalorija i zbog toga je više dostupno za vaš mikrobiom (vaše crevne bakterije), dajući dobrim bakterijama nešto čime se hrane i razmnožavaju", kaže.
 
Sveži hleb
 
Zdravstvene prednosti svežeg hleba leže u njegovom većem sadržaju vlage. Dijetetičarka dr Sara Šenker objašnjava: "Belo brašno obogaćeno je gvožđem i kalcijumom, kao i vitaminom B, niacinom i tiaminom - koji su topljivi u vodi. Veći sadržaj vlage poboljšava njihovu apsorpciju."
 
I dok će zamrzavanje i tostiranje hleba usporiti varenje, sveži beli hleb i dalje je koristan izvor energije pre vežbanja, kaže Sara Šenker, zbog svog višeg glikemijskog indeksa, što znači da se brže pretvara u šećer u krvi, osiguravajući energiju za vežbanje.
 
Sniskim nivoom otpornog skroba, sveži hleb takođe je lakše svarljiv za osobe koje imaju problema sa nadutošću i gasovima.  
 
Odstajali hleb
 
Odstajali hleb možda nije baš ukusan, ali može biti zdrava opcija - možda čak i smanjuje rizik od raka creva. Za studiju iz 2017. istraživači sa Kraljevskog instituta za tehnologiju u Melburnu ispekli su beli hleb i ostavili ga da odstoji na različitim temperaturama do nedelju dana.
 
Zatim su testirali mlevene uzorke i otkrili da odstajale mrvice imaju viši nivo otpornog skroba od svežeg hleba.
 
Kada se crevne bakterije hrane ovim skrobom, rekli su istraživači, one ga pretvaraju u masne kiseline, koje štite od raka creva. Ove masne kiseline takođe stimulišu hormone koji govore mozgu da smo siti.
 
Dr Tondr kaže da je bolje ostaviti hleb da odstoji u posudi za hleb nego u frižideru, jer što se više suši, to se sporije metabolizira u crevima.
 
Prepečeni hleb
 
Poput smrzavanja, tostiranje hleba menja molekule skroba tako da su otporniji na varenje i manje je verovatno da će uzrokovati nagle skokove šećera u krvi.
 
Studija Oksford Bruks univerziteta iz 2008. pokazala je da prepečen hleb dovodi do 25 odsto niže reakcije šećera u krvi od svežeg, ali tostiranje smrznutog hleba dovodi molekule kroz dodatni proces izobličenja, smanjujući taj odgovor za gotovo 40 odsto.
 
No, dok lagano tostiranje hleba uništava neke od vitamina B, prepečeni tost sadrži akrilamid, spoj koji nastaje u skrobnoj hrani tokom metoda obrade na visokim temperaturama kao što su pečenje i prženje. Visoke količine akrilamida mogu povećati rizik od raka.
 
Istraživanja na ljudima i dalje su nedovoljna, ali je 2017. godine Agencija za standarde hrane preporučila da se hleb tostira do zlatnožute boje, umesto tamno smeđe ili crne, kako bi se smanjila izloženost akrilamidu, jer se više akrilamida nalazi u tamnijim delovima.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Teme

hleb

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su tartufi tako skupi?

Kroz istoriju je bilo mnogo zanimanja koja su podrazumevala da se dani provode u šumi u potrazi za dragocenim plenom, ali retko šta je uspelo da dostigne skupocenost jednog tartufa.