Nemačkoj preti nestašica flaša za pivo: Vraćajte ih, umesto što ih bacate ili skladištite

Nemački pivari upozorili su na mogućnost nestašice flaša u letnjem periodu, pa su pozvali građane da ne zadržavaju prazne flaše, nego da ih što pre vrate u maloprodaju.
Nemačkoj preti nestašica flaša za pivo: Vraćajte ih, umesto što ih bacate ili skladištite
Foto: Pixabay
"Najkasnije u avgustu moglo bi doći do poteškoća u nabavci flaša. Situacija je izuzetno napeta", rekao je za dnevnik Bild direktor Nemačkog pivarskog saveza Holger Ejhel.
Kao razlog Ejhel navodi drastičan porast cene energenata, što usporava proizvodnju boca. Istovremeno mnogim špedicijama nedostaju vozači, što dovodi do prekida lanaca opskrbe.
Udruženje nemačke staklarske industrije objavila je da su troškovi energije u poređenju s prošlom godinom porasli i do 500 posto.
 
"Ko nije na vreme potpisao dugoročne ugovore sa staklarama, sada plaća i 80 posto više cene po boci nego pre godinu dana", kaže Ejhel.
 
On je apelovao na potrošače da kod kuće ne skladište prazne boce, nego da ih što pre vrate u maloprodaju. Potpredsednik Saveza pivara Berlina i Brandenburga Stefan Friše smatra da nestašica i poskupljenje flaša najviše pogađa male i srednje pivnice što, kako je rekao, ugrožava bogatstvo i raznolikost ponude na nemačkom tržištu piva.
 
U Nemačkoj je u pogonu više od 1.500 pivnica, od čega je najviše malih, smeštenih uglavnom na jugu zemlje.

Teme

pivo

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.