Zašto su tartufi tako skupi?

Kroz istoriju je bilo mnogo zanimanja koja su podrazumevala da se dani provode u šumi u potrazi za dragocenim plenom, ali retko šta je uspelo da dostigne skupocenost jednog tartufa.
Zašto su tartufi tako skupi?
Foto: Pixabay
Biznis.rs piše da je ova gljiva sa statusom gastronomske poslastice toliko cenjena da se prodaje na aukcijama, a ljudi koji je kupuju spremni su da izdvoje i više stotina hiljada dolara kako bi je posedovali. 
Kako se navodi na sajtu Worthly.com, 2010. godine milijarder Stenli Ho je upravo na jednoj takvoj aukciji otkupio tartuf za 330.000 dolara. Najveći tartuf na svetu, težak 1,89 kilograma, 2014. godine prodat je na aukciji koju je u Njujorku organizovala kuća Sotbi za 61.250 dolara.
Iako postoji veliki broj vrsta ove gljive, nisu sve jestive. U ishrani najčešće koristimo pet vrsta tartufa, od kojih je najjeftiniji kineski crni, a najskuplji italijanski beli tartuf.
 
Ove gljive se mogu naći i u Srbiji na najrazličitijim lokacijama, ali je za njihovo sakupljanje od prošle godine neophodan sertifikat, jer se njima trgovalo u sivoj zoni, a cene su neretko bile predmet razmirica među sakupljačima. Osim toga, vrlo često se dešavalo da tartufi poreklom iz Srbije na stranim tržištima budu označeni kao istarski, pa čak i italijanski.
 
Pored sertifikata, za sakupljanje tartufa potreban je i pas koji može da nanjuši njihovu specifičnu aromu. Iako postoji više rasa koje imaju takoreći genetske predispozicije za ovakvu vrstu lova, među psima tartufarima omiljena vrsta je Lagoto Romanjolo. Da biste nabavili jednog ovakvog psa, prema cenama navedenim u oglasima na internetu, morate izdvojiti od 150 do 800 evra, a u inostranstvu vas jedno štene može koštati i od 1.900 do 2.400 evra. 
 
I to je tek jedna od investicija. Osim toga, treba uložiti vreme i u obuku, koja ima presudnu ulogu kada je zarada u pitanju, a potom i u samo sakupljanje. 
 
Tartufe nije jednostavno naći, jer rastu u specifičnim uslovima. Koji su to uslovi nije detaljno utvrđeno, ali se sasvim pouzdano zna da ne mogu da rastu bez drveća, a čak i sa adekvatnim uslovima njihovo sakupljanje nije jednostavno, navodi Biznis insajder.
 
Svaki tartuf treba iskopati ručno, ali samo ako je dovoljno zreo, odnosno ako ispušta specifičan miris. U pitanju su sezonske gljive, koje se pojavljuju u različitim periodima u godini. Beli tartufi, koji su najskuplji, mogu se naći od oktobra do januara, a njihova cena može ići i do 7.000 evra po kilogramu, navodi se na sajtu firme Tartufi SR, specijalizovane za sakupljanje i prodaju ovih skupocenih gljiva.
 
Čak i kada dođete do tartufa, morate imati u vidu da njihova aroma, razlog zbog kog su cenjeni, nestaje u roku od pet dana. Upravo zbog toga sakupljači moraju brzo pronaći kupce. 
 
Tartufe je moguće uzgajati, ali za to su potrebna velika ulaganja, pre svega kada je u pitanju vreme. Da bi se napravila farma tartufa potrebno je zasaditi čitavu šumu, a sa ovim vidom uzgoja se širom sveta eksperimentiše već godinama.
 
U Srbiji farma tartufa još ne postoji, ali svakako se može dobro zaraditi. Cene za kilogram belog tartufa u regionu u novembru prošle godine kretale su se i do 2.500 evra, dok su se crni tartufi mogli naći po ceni od 50 do 150 evra za kilogram.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

  • Musaši

    13.06.2022 09:15
    Na ceni su jer su afrodizijak.
  • pasuljara

    13.06.2022 09:13
    *
    Da je pasulj redak kao tartufi, bio bi 10x skuplji!
  • rale

    13.06.2022 08:08
    Probao pastu sa tartufima, imala je specifičan miris i dosta blag ukus ali sve u svemu ništa što bi hteo ponovo da kupujem. Isto tako probao kavijar par puta i ne treba mi u životu. Sve u svemu, ljudima koji imaju višak para treba neko da im te pare izvlači uz neku ideju da uživaju u nečemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Prva berba svemirskog grožđa 2023. godine

​Kaberne i merlo sa sadnica koje su provele više od godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici biće pretvoren u eksperimentalno vino, a prva berba zakazana je za narednu godinu.

Bure viskija prodato za 16 miliona funti

Bačva retkog škotskog viskija prodata je za 16 miliona funti privatnom kolekcionaru u Aziji, čime je oboren prethodni svetski rekord od milion funti koji je postavljen pre samo nekoliko meseci.