Belgijska fabrika čokolade zatvorena zbog prisustva salmonele

Velika belgijska fabrika čokolade Bari Kalebaut saopštila je danas da je zaustavila proizvodnju nakon što je otkrila salmonelu u seriji čokolade.
Belgijska fabrika čokolade zatvorena zbog prisustva salmonele
Foto: Pixabay
Fabrika u Viezeu, koja se smatra najvećom fabrika čokolade na svetu, zatvorila je sve proizvodne linije iz predostrožnosti, dok se prisustvo salmonele istražuje. Fabrika proizvodi čokoladu za više brendova koji se prodaju širom sveta.
Salmonela je otkrivena u ponedeljak, a svi čokoladni proizvodi proizvedeni u fabrici stavljeni su na čekanje do istrage, saopštila je kompanija. Identifikovao da je izvor kontaminacije lecitin, emulgator koji se rutinski koristi u pravljenju čokolade.
Kompanija je saopštila da je obavestila belgijske organe za bezbednost hrane i da kontaktira kupce proizvoda. Još uvek nema informacija da je neko neko od potrošača prijavio da mu je pozlizo od čokolade.
 
Ranije ove godine, prijavljeno je najmanje 200 slučajeva salmonele povezanih sa čokoladnim uskršnjim jajima napravljenim u drugoj belgijskoj fabrici kojom upravlja italijanska kompanija Ferero (Ferrero).
  • Rotkvarija

    01.07.2022 07:30
    Da li ta fabrika u NS
    Uopšte radi? Koji su proizvodni kapaciteti, šta se proizvodi? Tamo osim par automobila na parkingu nisam video ništa. Nikad nisam video da ulazi ili izlazi kamion...
  • Mile rent-a mozak

    30.06.2022 18:46
    120 000 evra po radnom mestu + salmonela. Malo li je za vaskoliko srpstvo?
  • Milicajac frilenser

    30.06.2022 18:02
    Čudno da, radi potpune informacije, niko nije spomenuo da je ovaj "vodeći svetski proizvođač visoko kvalitetne čokolade i kakao proizvoda" otvorio pogon u NS, te da je "svečanom otvaranju proizvodnog pogona prisustvovao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa zvaničnicima Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, i predstavnike kompanije."
    "Kompanija Barry Callebaut iz Ciriha je vodeći svetski proizvođač visokokvalitetnih proizvoda od čokolade i kakaa - od nabavke i prerade kakao zrna za proizvodnju najboljih čokolada, uključujući čokoladne nadeve, ukrase i jedinjenja."
    Cccc... gde su sada PR pamfleti i uslužni blicevi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima