Kanada planira da na nezdravu hranu stavlja upozorenja kao na cigaretama

Kanada će postati prva država u svetu koja će na određene namirnice staviti upozorenje slično onome koje postoji na cigaretama kako bi skrenula pažnju kupcima da izbor te hrane nije najzdravija opcija
Kanada planira da na nezdravu hranu stavlja upozorenja kao na cigaretama
Foto: Pixabay
Planirano je da od 2026. godine na namirnicama koje sadrže visoke koncentracije šećera, soli ili zasićenih masnih kiselina budu zalepljene nalepnice na kojima će pisati da ta hrana u sebi ima nezdrave sastojke.
Proizvođači će imati dovoljno vremena da se pripreme za ove promene.
Pomenutim obaveštenjima neće biti obuhvaćeni jaja i mleko, s obzirom da je konzumiranje ovih namirnica važno za zdravlje.
 
Takođe će biti izuzeto i sirovo meso, i to nakon velikog zalaganja industrije mesa da njihovi proizvodi poput mlevene govedine budu oslobođeni ovakvog etiketiranja.
 
Predstavnici zdravstvenih vlasti naglašavaju da je cilj da se građanima pomogne da biraju zdraviju hranu.
 
U ovom trenutku u Kanadi bolesti koje su povezane i sa konzumiranjem nezdrave hrane poput dijabetesa i srčanih oboljenja su glavni uzrok smrtnosti. Istovremeno trošak koji nastaje zbog raširenosti ovih oboljenja procenjuje se na 21,9 milijardi dolara godišnje.
 
Kanada je za sada jedina država koja je najavila ovakvu vrstu označavanja namirnica.

Teme

HRANA
  • Miko

    03.07.2022 15:31
    Znači na 90 % svih proizvida,meso,piće,povrće,voće..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.