Nemačka želi da zaštiti perecu

Nemačka vlada razmatra status nematerijalnog dobra pod zaštitom Uneska za perecu, tradicionalnu vrstu pečenog hleba koji se obično oblikuje u čvor.
Nemačka želi da zaštiti perecu
Foto: Pixabay
Nemački ministar poljoprivrede Džem Ozdemir podržao je prijavu pekarskog udruženja Baden-Virtemberg da pekarska pereca dobije status nematerijalne kulturne baštine od strane Uneska, javila je novinska agencija dpa.
Pereca je od 12. veka bila u upotrebi kao amblem pekara i nekadašnjih njihovih esnafa u oblastima južne Nemačke.
Prva tačka diskusije na putu ka statusu baštine je pitanje šta čini pravu perecu.
 
Dok Vurttembergische varijanta ima veći sadržaj masti i tanje, hrskavije krakove, bavarska pereca se takođe ne otvara na dnu, što joj omogućava da se otvori tokom procesa pečenja na rustikalniji način.
 
Ozdemir, koji se u četvrtak vratio u svoj rodni grad Bad Urah u podnožju Švapskih Alpa u Baden Virtembergu, rekao je da "Bavarci misle da je njihova pereca najbolja, a mi znamo da je naša najbolja".
 
Međutim, on je pozvao na "inicijativu više zemalja", koja bi dala status nasleđa varijacijama pereca ne samo u Nemačkoj, već i u Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj.
 
Zajednička inicijativa dobila je podršku bavarske ministarke poljoprivrede Mihaele Kaniber.
 
Svi entuzijasti pereca biće srećni da vide svoj zanat kao kulturnu baštinu, ali će "ostati stvar ukusa koja je pereca zaista najbolja".
 
Nemačko pečenje hleba i piva već su uvršteni u Uneskov inventar nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima