Ako nestane struje: Koliko hrana u frižideru može da traje?

Sledite ove savete stručnjaka kako biste sačuvali hranu u frižideru ako dođe do dužeg nestanka struje.
Ako nestane struje: Koliko hrana u frižideru može da traje?
Foto: Pixabay
Kao prvo, najvažnije je kako spakujete hranu u frižideru i zamrzivaču. Namirnice koje se brzo mogu pokvariti kao što su jaja i mleko ne bi trebalo čuvati u vratima jer je veća verovatnoća da će temperatura varirati nego na policima gde je ujednačenija, piše Readers’s Digest, a prenosi N1.
Temperatura frižidera trebalo bi da bude četiri stepena Celzijusa i niža, a zamrzivača 0 i niža, da bi se hrana dobro očuvala.
Zatim, stručnjaci savetuju da napravite zalihe leda ili zamrznete boce s vodom koje možete staviti u frižider otprilike par sati od nestanka struje što omogućuje da frižider duže hladi.
 
Takođe je važno da frižider držite zatvorenim, odnosno da ga što manje otvarate, pa je dobro imati pri ruci i nekvarljive namirnice poput konzervisane hrane, testenine, pasulja…
 
Koliko hrana može da traje?
 
Koliko dugo će hrana trajati u frižideru i zamrzivaču zavisi od toga koliko je pun. Ako je mnogo zamrznutih namirnica, temperatura će se bolje regulisati i manja je verovatnoća da će se otopiti. Otprilike 48 sati u punom frižideru bez struje i 24 sata u polupunom.
 
Takođe zavisi i od vrste hrane. Na primer, jaja i mleko, ako su na visokoj temperaturi duže od dva sata, počeće da se kvare. Sirovo meso mora biti dobro zamotano, pogotovo u zamrzivaču, kako bi se sprečilo curenje tokom odmrzavanja.
 
Tvrdi sirevi poput parmezana ne bi trebalo da se brzo pokvare, dok su meki sirevi poput mocarele, rikote ili krem ​​sira podložniji bržem kvarenju.
 
Dok povrće i voće, ako nije iseckano, kao i hrana s visokim udelom kiseline kao što su umaci, kiseli krastavci i džemovi, može izdržati malo više temperature.
 
Ako nestanak struje traje duže od četiri sata, namirnice za koje se preporučuje da se bace su meso, riba, jaja i neki sirevi. Svakako proverite stanje hrane, i ako sumnjate da je pokvareno, bolje je baciti.
  • Hm

    20.10.2022 15:11
    Živ je
    Slobodane Miloševiću, vidiš kako te kopiraju?
  • Hm...

    20.10.2022 11:04
    Lep uvod u ono što nas čeka u skorijoj budućnosti...Nema struje, nema ni gasa, nema ni vode za više spratove, nema prevoza jer busevi idu na gas...Šta će veliki lanci trgovine kao što su Univer, Maxi, IDEA, itd. ako ostanemo bez struje, šta će biti sa njihovim artiklima i proizvodima, hanom? Davaće ih narodu po mnogo jeftinijim cenama, mislim da neće jer gde da je držimo?
  • Mia

    20.10.2022 09:35
    Šta će nam frižider
    Pitam se šta će nam frižider- prvo nemamo šta da držimo u njemu,a i ako imamo,toliko je hladno u stanovima da je u frižideru toplije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.