Pomfrit treba izbegavati posle četrdesete

Dijetetičarka Ketrin Gervasio kaže da bi žene starije od 40 godina trebalo da dobro razmisle pre nego što poruče porciju prženog pomfrita.
Pomfrit treba izbegavati posle četrdesete
Foto: Pixabay
Kako objašnjava, pomfrit je bogat masnoćama, ali i "praznim kalorijama", prenosi Index.hr.
"Drugim rečima, ne sadrži nikakve hranljive materije, nego samo kalorije, što nije od pomoći za kontrolu težine i zdravlje uopšteno", kaže Gervacio.
Prerađena hrana poput prženog pomfrita oduzima telu malo energije dok se vari, a drugi problem jeste i što ima značajan udeo trans masti.
 
"Ova pržena i slana namirnica je neverovatno ukusna, ali može dovesti do niza zdravstvenih problema - od srčanih bolesti preko dijabetesa do raka. Kada se konzumira u manjoj meri, krivac je za gomilanje kilograma i sporiji metabolizam", tvrdi dijetetičarka.
 
Dobra vest je i da postoji alternativa koja se može pripremiti u kućnim uslovima.
 
"Krompir možete da ispečete na papiru za pečenje u rerni bez ulja, a pazite i na to koliko ga solite. Neće biti ukusan kao iz restorana brze hrane, ali je puno bolji izbor za vaše telo", zaključila je.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.