Da vas ugreju u zimske dane: Sočne štrudle s makom i orasima

Danas vam donosimo recept za dve štrudle mnogima omiljene - sa orasima i sa makom.
Priprema:
- 20 g kvasca rastopiti u malo mleka, dodati malo soli i toliko brašna koliko je potrebno da se zamesi retko testo.
- Ostaviti kvasac da uskisne, a onda umesiti testo.
 
- U sud za mešanje staviti komad maslaca, 100 grama šećera i 4 žumanceta, pa to dobro umutiti.
 
- Dodati uskisli kvasac i umesiti sa oko 1/2 litre mlakog mleka.
 
- Dodati 1 kg brašna i testo mesiti sve dok se na testu ne pojave plikovi i ne počne da se odvaja od suda u kome se mesi.
 
- Sud s testom staviti na toplo otprilike dva sata.
 
- Dasku posuti brašnom, izručiti testo, podeliti ga na jufke (grudve testa), pokriti ih salvetom i ostaviti da malo odstoje.
 
- Potom ih razviti ili oklagijom ili na stolnjaku, pošto se kore mogu lepo razvijati i kad su od kiselog testa.
 
- U šerpu staviti veći komad maslaca, rastopiti ga i njime poprskati razvučene kore, zatim ih nadenuti makom (u nastavku kako prvo pripremiti nadev od maka).
 
Nadev od maka: 1/4 kg mlevenog maka stavite u šerpu, prelijte mlekom, pošećerite i skuvajte. 
 
- Razvučenu koru nadenite samo sa jedne strane, zatim je uvijte kao savijaču, stavite na namazan pleh, a na drugu koru ide nadev od oraha (priprema u nastavku).
 
Nadev od oraha: 1/ kg mlevenih oraha stavite u šerpu, prelijte mlekom, zasladite, dodajte komad vanile, pa orahe skuvajte u gustu smesu.
 
- Nadevom od oraha namažite drugu koru, stavite je pored štrudle s makom, premažite umućenim žumancetom i ostavite da testo ponovo uskisne, pa štrudle pecite u rerni. 
 
- Toplo testo nemojte odmah seći, već ostavite da se malo ohladi. Po želli posuti šećerom u prahu.
  • baka

    06.12.2022 15:48
    Lepo naslikano i napisano.
    Naziv ,,sočna štrudla ,, ne odgovara !
    Zna se šta je sočno, a šta meko i ukusno,
    prste da poližeš.

  • Savic

    05.12.2022 11:29
    Hvala
  • nije reklama

    01.12.2022 16:27
    Pokušao da pravim - nije baš uspelo, bilo je šteta sastojaka.
    Sad lepo u krancli kupim kad mi se jede i milina jedna... još kad ima sa rogačom, nema lepše

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima