Saveti veterinarske inspekcije za kupovinu ribe

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da Veterinarska inspekcija u vreme nastupajućih praznika i slava, kada se kupuje više ribe, sprovodi pojačane kontrole sveže i smirznute ribe.
Saveti veterinarske inspekcije za kupovinu ribe
Foto: Pixabay

Kako navode, kontrola će se obavljati u svim registrovanim objektima za prodaju ribe.

"Savetujemo građanima da ribu kupuju u ribarnicama, odnosno na mestima gde im je dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i roku upotrebe, i gde je moguće proveriti da li se riba čuva na propisan način", navodi se u saopštenju.
Ministarstvo je izdalo i nekoliko saveta o tome na šta treba obratiti pažnju kada se kupuje sveža riba, a prvi je da ona ne sme neprijatno da miriše, potom da ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču, jer to ukazuje na starost ulovljene ribe.
 
Zatim se skreće pažnja na to da su škrge sveže ribe vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a promena boje škrga, sasušene škrge, nesvojstven ili intenzivan miris su početni znaci kvarenja.
 
Navodi se da je koža sveže ribe sjajna, vlažna i klizava, meso sveže ribe treba da je čvrsto, što se vidi ukoliko nestane udubljenje koje nastaje na mestu koje se pritisne prstima.
 
"Prodaja hrane van za to odobrenih površina i objekata, poput improvizovanih tezgi na javnim površinama ili na pijaci van rashladnih vitrina, zakonom je zabranjena. Apelujemo na potrošače da ribu ne kupuju na takvim mestima, jer se hrana bez dokaza i isprava o poreklu, kao i hrana proizvedena u neodobrenim objektima i bez nadzora veterinarske inspekcije, shodno Zakonu o bezbednosti hrane, smatra nebezbednom", ističe se u saopštenju.
 
Ministartstvo apeluje na potrošače da se prilikom kupovine hrane ponašaju sa "pažnjom dobrog kupca", odnosno da se pre odluke o kupovini upoznaju sa svim svojstvima hrane, kao i da hranu koja je propisno deklarisana kupuju na mestima koja su za to registrovana.
 
Ministarstvo je obavestilo građane da svaku sumnju na bezbednost ili ispravnost hrane bez odlaganja mogu prijaviti nadležnoj veterinarskoj inspekciji, kako bi inspektori mogli da sankcionišu nesavesne prodavce.
  • Odgovornost!

    18.12.2022 14:45
    Dovoljno je da jedan jedini inspektor dođe na pijacu i da radi svoj posao za koji je plaćen, sve bi video ...
  • Nale

    18.12.2022 13:43
    Na pijaci u Beočinu se riba prodaje isključivo sa zemlje. Ko kol'ko ulovi, donese na pijacu i prodaje. Tezgu nisu videli, kamoli ribarnica.
  • Liman

    18.12.2022 10:59
    Oko novosadskih pijaca se ponovo prodaje riba na trotoaru. Gde je inspekcija. Prodaja oko pijace svega i svačega je ruglo, a ne mogu da poverujem da neko želi da jede hranu koja se prodaje sa prljavog trotoara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.