Jeste li "obezbedili" novogodišnju sarmu?

Sarma je omiljeno i često jelo na novogodišnjoj trpezi.

Neki je prave za 31. decembar, a neki "čuvaju" za 1. januar i prvi ručak u novoj godini.

Recepti su brojni, ali nijedan nije "pogrešan". Kad god da se jede, dobro je. Prenosimo vam jedan od recepara sa portala Coolinarika.

Šta je sve potrebno
 
1 kg mlevenog svinjskog i/ili junećeg mesa
1 šolja pirinca
2 srednje glavice luka
1 šargarepa
1 čen belog luka
150 suve slaninice
1 kašika vegete
so i biber po ukusu
1/2 kašičice ljute mlevene paprika
1 kašicica slatke mlevene paprika
 
nekoliko komada suvog mesa
2 glavice kiselog kupusa (lišće)
lovorov list
 
Priprema
 
Izdinstati luk seckan na kockice, dodati mu sitno seckan beli luk i šargarepu, prodinstati još malo.
 
Dodati sitno seckanu slaninicu da se malo proprži.
 
Dodati opran pirinač, izmešati sa smesom od luka i slaninice, skloniti sa ringle.
 
Zatim dodati mleveno meso i začine. Dobro izmešati.
 
Savijanje sarme
 
Lišće kiselog kupusa obariti na kratko.
 
Iseći zadebljale delove lista tj. korena lista.
 
Na ruku položiti list kupusa, koren lista dođe u koren šake.
 
Uzimati gomilice mesa i stavljati na list kiselog kupusa.
 
Dno šerpe u kojoj će se kuvati sarme obložiti liscem kupusa.
 
Složiti savijene sarme, a između složiti suvo meso (slaninicu).
 
Savijenu sarmu prekriti listovima kiselog kupusa, naliti vodu i dodati lovorov list.
 
Šerpu poklopiti i staviti u zagrejanu rernu.
 
Dok sarma ne proključa temperatura može biti veća. Na 190 C krčkati oko 4 sata.
 
Gotovu sarmu zapržiti.
 
Zaprška
 
Zagrejati ulje, dodati brašno uz neprestano mešanje. Kad brašno dobije blagu žućkastu boju, skloniti sa ringle i dodati papriku. Preliti preko gotove sarme.
 
Sarmu vratiti jos malo u rernu da se prokrčka sa zaprškom.
 
Prijatno i srećni praznici!
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Teme

sarma
  • Lala

    31.12.2022 14:13
    uh
    Mnogi će je gledati samo na slikama , žalosno.
  • Idi begaj

    31.12.2022 13:39
    @Bb-ns
    Pravilno je „srpski”, a ne „Srpski” kad nije na početku rečenice i kad nije u pitanju ime.
    Takođe, pravilno je „nijedan”, a ne „ni jedan”, kao što je i pravilno da se stavlja razmak između zareza i sledeće reči.
    Stavljanje nasumičnih velikih slova, proizvoljno rasparčavanje reči i pisanje interpunkcije po sopstvenom nahođenju dok zahtevate nešto „srpsko” Vas ne čini većim Srbinom/većom Srpkinjom.
    S druge strane, insistiranje na nečemu srpskom demonstrirajući da poznajete srpski pravopis itekako pomaže da budete shvaćeni malo ozbiljnije.
  • Комша

    31.12.2022 13:18
    Сарму зими увек кувам у крчку на 90 степени целу ноћ. Буде фантазија.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta ne treba piti na prazan stomak

Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.