Iluzija Ebinghaus u restoranima: Pogledajte u svoj tanjir

Inflacija se meri time koliko su skočile cene robe i usluga tokom određenog vremenskog perioda i to je ekonomski pojam o kojem se najčešće govori kada se priča o cenama.
Iluzija Ebinghaus u restoranima: Pogledajte u svoj tanjir
Foto: Pixabay
Manje se govori o tzv. šrinkflaciji, terminu nastalom od engleske reči "shrink" što znači smanjenje, a odnosi se na to da kompanije i brendovi vremenom smanje zapreminu/količinu određenog proizvoda, pri čemu zadrže istu cenu.
Dobar primer za to su čokolade od 90 grama, koje izgledaju kao da imaju 100 grama i prodaju se po punoj ceni.
Međutim, tu nije kraj. Ono što se primećuje u pojedinim restoranima, čak i u Srbiji, jeste da istovremeno smanjuju porciju, a podižu cenu, navodi Telegraf. Dakle, tu dolazi do duplog udara za potrošače.
 
Ono što je problem sa šrinkflacijom je činjenica da ta promena nije baš tako očigledna.
 
Restorani se neretko brane stavom da je sve poskupelo, te da su i oni morali da podignu cene za nekoliko desetina dinara po proizvodu, dok što se tiče količine - teško je ući u trag tim kalkulacijama i taktikama.
 
Čak i pre ove krize, šefovi kuhinja su imali ideje kako da porciju učine većom jer je u glavama potrošača jelo koje izgleda veće - u startu vrednije, bolje. Zapravo, oni kvalitet obroka i cenu neretko mere u odnosu na količinu na tanjiru.
 
Godinama su kuvari koristili fenomen poznat kao iluzija Ebbinghaus, kako bi pomerili prividnu veličinu porcije u jednom ili drugom pravcu. Poslužite jelo na malom tanjiru i izgleda veće; stavite istu hranu u sredinu mnogo većeg tanjira, i porcija automatski deluje manje.
 
Ali ova iluzija ne važi samo za restorane - koriste je i drugi trgovci, s tim što je u proteklom periodu najviše skočila cena salata i predjela u restoranima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.