Previše soli slabi imunitet

Svima su nam poznati nedostaci prevelikog unosa soli, uključujući probleme sa srcem i krvnim pritiskom.
Previše soli slabi imunitet
Foto: Pixabay
Međutim, postoji mnogo drugih problema sa zdravljem koje konzumiranje soli u većim količinama može da prouzrokuje.
Istraživanje je pokazalo da bi količina soli koju jedemo mogla da nas učini ranjivim na bolesti koje izazivaju bakterije, odnosno može da oslabi naš imunitet, piše Metro.
Studija objavljena u časopisu "Circulation" nadala se da će steći više razumevanja iz studije iz 2015. godine, koja je otkrila da velike količine natrijuma u krvi utiču na to kako se određena vrsta belih krvnih zrnaca priprema za reakciju kada oseti nezdravu ćeliju.
 
U ovom istraživanju tim je ispitivao "metabolizam imunoloških ćelija koje su bile izložene visokim koncentracijama soli".
 
Ovog puta primetili su kako so utiče na imunitet i kako dovodi do toga da ćelije proizvode manje ATP (adenozin trifosfat) i manje kiseonika. ATP predstavlja "univerzalno gorivo koje pokreće sve ćelije", pružajući energiju za mišićnu snagu i metaboličku regulaciju.
 
To znači da ako visok nivo natrijuma u telu prouzrokuje nedostatak ATP, to može da utiče na sazrevanje i funkcionisanje tih belih krvnih zrnaca. Te ćelije su odgovorne za imunološki odgovor tela.
 
Profesor Markus Klejnevietfeld sa Univerziteta Haselt rekao je da "prvo na šta pomislite je kardiovaskularni rizik. Ali, višestruka ispitivanja pokazala su da so može da utiče na imunološke ćelije na razne načine".
 
On dodaje da "ako se tako važan ćelijski mehanizam naruši, mogao bi da ima negativan uticaj i potencijalno bi mogao da podstakne upalne bolesti krvnih sudova i zglobova ili autoimune bolesti.
 
Prema ovoj studiji, stručnjaci za ishranu preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos na najviše pet ili šest grama, što uključuje i so koja se krije u prerađenoj hrani.

Teme

SO
  • Aleksa

    18.01.2023 22:02
    So je neophodna
    Sta znaci previse soli? Koja je to kolicina to se ne navodi. Kamena so je najnezdravija i sadrzi dva minerala morska u zavisnosti iz kog mora izmedju dvadeset i trideset a morska so pomesana sa malo pepela od kvalitetnog tvrdog drveta preko sto minerala. Narocito je dobro na moru udisati so iz vazduha ili je dobijati preko koze kupanjem i to dize imunitet sprecava respiratorne bolesti i u opste je uz suncanje jako korisno ali bez mazanja industrijskim kremama pogotovo sa velikim faktorom zastite jer su dokazano kancerogene i sprecavaju usvajanje D vitamina kojeg u ishrani ima jako malo i naj ise se dobija suncanjem. Normalno da unos soli secera od secerne repe ne iz trske ili vestackih zasladjivaca kao i suncanje koristi zdravlju i nepohodno je ali bez ekstremnog preterivanja. Tako su i za svinjsku mast tvrdili da nije zdrava a danas svi znaju da je pored hladno cedjenih ulja najzdravija. Industrijsko ulje se sve vise proizvodi tako sto ulju dobijenom iz nafte dodaju deo suncokretovog kukuruznog ili nekog drugog ulja. Najopasnije su biljne masti dobijene iz biljnih ulja opet uz dodatak masti iz nafte i po hemijskoj strukturi margarin se od nafte razlikuje u jednom molekulu. Sve sto vam preporucuju kao dobro u glavnom nije i treba se informisati iz vise izvora pa tek onda prihvatati. Industrijski proizvodi su svi stetni i puni hemije od pojacivaca ukusa vestackih boja do konzervanasa pa ko ima uslova treba sto vise da jede domacu hranu i proizvode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.