
Previše soli slabi imunitet
Svima su nam poznati nedostaci prevelikog unosa soli, uključujući probleme sa srcem i krvnim pritiskom.

Foto: Pixabay
Međutim, postoji mnogo drugih problema sa zdravljem koje konzumiranje soli u većim količinama može da prouzrokuje.
Istraživanje je pokazalo da bi količina soli koju jedemo mogla da nas učini ranjivim na bolesti koje izazivaju bakterije, odnosno može da oslabi naš imunitet, piše Metro.
Studija objavljena u časopisu "Circulation" nadala se da će steći više razumevanja iz studije iz 2015. godine, koja je otkrila da velike količine natrijuma u krvi utiču na to kako se određena vrsta belih krvnih zrnaca priprema za reakciju kada oseti nezdravu ćeliju.
U ovom istraživanju tim je ispitivao "metabolizam imunoloških ćelija koje su bile izložene visokim koncentracijama soli".
Ovog puta primetili su kako so utiče na imunitet i kako dovodi do toga da ćelije proizvode manje ATP (adenozin trifosfat) i manje kiseonika. ATP predstavlja "univerzalno gorivo koje pokreće sve ćelije", pružajući energiju za mišićnu snagu i metaboličku regulaciju.
To znači da ako visok nivo natrijuma u telu prouzrokuje nedostatak ATP, to može da utiče na sazrevanje i funkcionisanje tih belih krvnih zrnaca. Te ćelije su odgovorne za imunološki odgovor tela.
Profesor Markus Klejnevietfeld sa Univerziteta Haselt rekao je da "prvo na šta pomislite je kardiovaskularni rizik. Ali, višestruka ispitivanja pokazala su da so može da utiče na imunološke ćelije na razne načine".
On dodaje da "ako se tako važan ćelijski mehanizam naruši, mogao bi da ima negativan uticaj i potencijalno bi mogao da podstakne upalne bolesti krvnih sudova i zglobova ili autoimune bolesti.
Prema ovoj studiji, stručnjaci za ishranu preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos na najviše pet ili šest grama, što uključuje i so koja se krije u prerađenoj hrani.
Podrži 021
021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Čokolada – šta uzrokuje taj slastan osećaj u ustima?
01.04.2023.•
0
Istraživače sa Univerziteta u Lidsu zanimalo je kako se na molekularnom nivou odvija proces topljenja čokolade u ustima.
Za doručak, užinu, ručak: Recept za savršenu posnu projicu
31.03.2023.•
0
Proja je savršeno jelo, za doručak, užinu, ručak.
Objavljena lista deset najboljih pica na svetu
30.03.2023.•
1
Gurmani imaju različita mišljenja o novoj listi "najboljih pica na svetu", a neki su je čak nazvali lažnom i pogrešnom.
Namirnice koje uopšte nisu site: Učiniće vas još gladnijima
30.03.2023.•
1
Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje određenih namirnica može samo pojačati našu glad i dovesti do taloženja neželjenih kilograma.
Italija će zabraniti veštačko meso
29.03.2023.•
3
Italijanska vlada je u utorak uveče utvrdila predlog zakona o zabrani proizvodnje i prodaje sintetičke hrane, uključujući veštačko meso.
VIDEO: Kanadski bloger probao ćevape, sarmu i ajvar - nazvao ih srpskom hranom
29.03.2023.•
10
Kanadski bloger o hrani Gaj Hobeika popularnost je stekao svojim video snimcima u kojima proba hranu iz celog sveta.
VIDEO: U Amsterdamu izložena velika ćufta od mesa mamuta
29.03.2023.•
0
Jedna australijska kompanija je u utorak izložila veliku ćuftu od mesa veštački gajenog u laboratoriji na osnovu genetskog koda davno izumrlog mamuta.
Kako da napravite hleb od banana
28.03.2023.•
2
Ukoliko volite slatke hlebove, ovo je pravi recept za vas.
Italijanski akademik tvrdi da je karbonara američka, a isto kaže i za parmezan i picu
28.03.2023.•
5
Italijanski akademik Alberto Grandi izazvao je kontroverzu tvrdnjom da je recept za karbonaru američki, kao i izjavom da jedino mesto na svetu gde se nalazi verodostojni parmezan je Viskonsin.
Najgora hrana za večeru: Povećava otpornost na insulin i usporava metabolizam
28.03.2023.•
2
Znamo da postoje određene namirnice koje ne treba jesti ujutro, ali mnogi ne uzimaju u obzir koliki uticaj na naše telo ima večera.
Viljamovka među pet najboljih žestokih pića na svetu
26.03.2023.•
2
Rakija viljamovka našla se među najboljim žestokim alkoholnim pićima na svetu.
Kako grickalice i slatkiši menjaju vaš mozak
26.03.2023.•
0
Nezdrava hrana preoblikuje vaš mozak kako biste se vraćali po još, pokazuje studija Maks Plank Instituta za istraživanje metabolizma u Kelnu nastala u saradnji s Univerzitetom Jejl.
Malo drugačija pasta za kremasti obrok: Sa spanaćem i pančetom
25.03.2023.•
0
Za sve ljubitelje testenine danas predlažemo kremasti obrok.
Zbog čega jaja iz Srbije i dalje ne mogu na tržište EU?
22.03.2023.•
4
Srbija i dalje ne može da izvozi kokošija jaja u EU, niti da prevozi preko te teritorije u treće zemlje.
VIDEO: Lak gulaš prema receptu Entonija Bordejna
21.03.2023.•
2
Entoni Bordejn bio je nadareni kuvar, pripovedač i pisac koji je gotovo dve decenije širom sveta vodio gledaoce kroz uzbudljiva istraživanja raznih kultura i kuhinja.
Roditelji, ovo su neke greške koje pravite kada je u pitanju ishrana deteta
20.03.2023.•
0
Briga o detetu podrazumeva i vođenje računa o njegovoj ishrani, a nutricionistkinja Prija Tiu podelila je nekoliko grešaka koje roditelji često prave.
Povrće koje nikako ne treba jesti sirovo
19.03.2023.•
3
Sirovo povrće i voće često je najbolji način za unos hranjivih materija, vitamina i minerala u organizam, jer mu se termičkom obradom gube blagotvorni efekti na naše zdravlje.
Ideja za sutrašnji ručak: Njoke sa paradajzom i sirom
17.03.2023.•
1
Ovo ukusno jelo pravi se u rerni, a preporučujemo da ga poslužite toplo.
Kako da odaberete pivo koje vam odgovara
17.03.2023.•
0
Stručnjaci objašnjavaju na šta treba obratiti pažnju kada tražite najzdravije pivo.
VIDEO: Egzotično jelo meksičke kuhinje - kavijar od larvi mrava
16.03.2023.•
0
Ako ste zainteresovani za otkrivanje jedinstvenih ukusa iz celog sveta, eskamoles bi moglo biti jelo koje će pobuditi vašu znatiželju.
Komentari 1
Aleksa
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar