Nutricionistkinja: Ne nasedajte na priče o čarobnim smutijima

Iza nas je praznični period, a sledi period pronalaženja pravih odgovora na pitanje kako oporaviti organizam posle svih slavlja.
Nutricionistkinja: Ne nasedajte na priče o čarobnim smutijima
Foto: Pixabay
"Ljudi su vrlo svesni opasnosti od preteranog uživanja u hrani, ali tu vrstu opasnosti ignorišu. Ne postoji čarobni štapić. Neophodno je uspostavljanje pravilnog ritma uzimanja hrane uz prisustvo svih grupa namirnica a to su: integralne žitarice i hleb, fermentisani mlečni napici: jogurt, kefir, kiselo mleko, meso, riba, jaja, svo povrće i voće, vidljive masnoće uz pravilan termički tretman: dinstanje, pečenje u rerni, kuvanje naimirnica u sopstvenom soku i slično. Izbegavati prženje jer tako povećavamo kalorijsku vrednost obroka i štetne produkte", rekla je nutricionistkinja Marija Jovanović za Radio Beograd 1.

"Neophodno je da napravimo ritam uzimanja hrane, a to znači da jedemo u približno isto vreme svaki dan. Doručak treba da bude najkasnije u trećem satu po ustajanju, do ručka je potrebno da prođe oko pet sati, a večeru treba uzeti najmanje tri sata pred odlazak na spavanje. Užina se kreira po potrebi između glavnih obroka, uglavnom je voćna i pomaže nam da premostimo do narednog obroka. Pravilan ritam uzimanja obroka nam pomaže da nemamo ispade gladi i ne unesemo veću količinu hrane od planirane", naglašava.

Upozorava da ekstremniji načini čišćenja organizma i brzog mršavljenja uz ograničen broj namirnica mogu napraviti veliki problem ogranizmu.
 
"Ne nasedajte na ideje o čarobnim smutijima i napicima jer ćete kroz dva, tri sata ponovo biti gladni. Velikim razmacima između obroka rizikujete da dođe do naglog pada šećera u krvi i onda posegnemo za unosom koncetrovanog šećera kroz neki slatkiš i tada dolazi do naglog skoka šećera u krvi, a potom i naglog pada. Taj pad nas uvodi u ponovnu glad i mi smo opet u začaranom krugu. Isto tako je opasno izbacivanje pojedinih grupa namirnica na duži vremenski period, na primer: mlečnih proizvoda koji su prevencija osteoporoze ili zasićenih masti koji učestvuju u sintezi polnih hormona i čiji nedostatak može dovesti do izostanka ciklusa, ili favorizovanje proteinskih dijeta koje opterećuju bubrege", kaže nutricionistkinja.
 
"Za čoveka nije pitanje da li će živeti 80 ili 90 godina, već kako će živeti. Edukacija je važna, a konkretan jelovnik se kreira prema polu, godinama, fizičkoj aktivnosti, vrsti zanimanja, eventualnom postojanju oboljenja i kreira ga isključivo nutricionista“, zaključuje Marija Jovanović.
 
Predlozi za obroke
 
Doručak: žitne pahiljice sa fermentisanim mlečnim napitkom ili integralni hleb sa sirnim namazom i povrćem ili omlet od belanaca sa povrćem i jogurtom.
 
Ručak: supice ili čorbe od povrća uz grilovano meso ili ribu sa salatom ili složeno kuvano jelo od mesa i povrća bez dodataka jaja, pavlake...
 
Užine: sveže voće uz malu količinu orašastih plodova
 
Večera: grilovano povrće uz mladi sir i integralni hleb ili pirinač ili mala količina mesa od ručka uz svežu salatu prelivenu laganim dresingom napravljenim od kiselog mleka sa začinima i limunom uz neki integralni dvopek.
  • JJ

    24.01.2023 11:37
    izbor
    sto se tiče ishrane , mnogo je bitnije sa prepoznate sta jede vas( stres, brige, nespavanje,anksioznostt..) , nego ono sta vi jedete
  • Natalija

    22.01.2023 13:12
    Život je prekratak
    Eto, moj deda je ceo život jeo sve što je nabrojano u tekstu. Pogotovo žitarice i mlečne namirnice. Nije imao neke poroke niti genetske predispozicije da dobije opaku bolest, al eto, dobio je rak koji je obuhvatao debelo crevo, prostatu i kasnije prešao na ostale organe u stomaku i na kičmu. Od toga je i umro. Uvek je imao problem konstipacije iako je je dosta "magičnih vlaknastih" namirnica.
    Uživajte u svom životu. Nemojte se prejedati i jesti gluposti konstantno, ali nemojte sebi ni uskraćivati taj užitak kada jedete ono što vam u trenutnku prija. Osim fizičkog zdravlja, bitno je i psihičko. Udovoljite sebi i samo bez stresa.
  • Joca

    22.01.2023 10:18
    ...
    Meni je neverovatno da ljudi danas u 21.veku cekaju doktora da im kaze da ne piju 3l koka kole ili da ne jedu brzu hranu, da ne jedu u ponoc...hraniti se zdravo je vrlo jednostavno ako malo ukljucis mozak. Zna se sta goji i koja hrana ne sluzi ni cemu (slatkisi, alkohol, previse peciva..pevise mesa..). Znaci pravac pijaca. Jedi kuvano i ne prezderavaj se. I naravno fizicka aktivnost. To se podrazumeva. Imamo noge. Sluze da se koriste.
    Prof.sportisti i bolesnici su druga kategorija naravno..njima treba savet i pomoc..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima