
Nutricionistkinja: Ne nasedajte na priče o čarobnim smutijima
Iza nas je praznični period, a sledi period pronalaženja pravih odgovora na pitanje kako oporaviti organizam posle svih slavlja.

Foto: Pixabay
"Ljudi su vrlo svesni opasnosti od preteranog uživanja u hrani, ali tu vrstu opasnosti ignorišu. Ne postoji čarobni štapić. Neophodno je uspostavljanje pravilnog ritma uzimanja hrane uz prisustvo svih grupa namirnica a to su: integralne žitarice i hleb, fermentisani mlečni napici: jogurt, kefir, kiselo mleko, meso, riba, jaja, svo povrće i voće, vidljive masnoće uz pravilan termički tretman: dinstanje, pečenje u rerni, kuvanje naimirnica u sopstvenom soku i slično. Izbegavati prženje jer tako povećavamo kalorijsku vrednost obroka i štetne produkte", rekla je nutricionistkinja Marija Jovanović za Radio Beograd 1.
"Neophodno je da napravimo ritam uzimanja hrane, a to znači da jedemo u približno isto vreme svaki dan. Doručak treba da bude najkasnije u trećem satu po ustajanju, do ručka je potrebno da prođe oko pet sati, a večeru treba uzeti najmanje tri sata pred odlazak na spavanje. Užina se kreira po potrebi između glavnih obroka, uglavnom je voćna i pomaže nam da premostimo do narednog obroka. Pravilan ritam uzimanja obroka nam pomaže da nemamo ispade gladi i ne unesemo veću količinu hrane od planirane", naglašava.
Upozorava da ekstremniji načini čišćenja organizma i brzog mršavljenja uz ograničen broj namirnica mogu napraviti veliki problem ogranizmu.
"Ne nasedajte na ideje o čarobnim smutijima i napicima jer ćete kroz dva, tri sata ponovo biti gladni. Velikim razmacima između obroka rizikujete da dođe do naglog pada šećera u krvi i onda posegnemo za unosom koncetrovanog šećera kroz neki slatkiš i tada dolazi do naglog skoka šećera u krvi, a potom i naglog pada. Taj pad nas uvodi u ponovnu glad i mi smo opet u začaranom krugu. Isto tako je opasno izbacivanje pojedinih grupa namirnica na duži vremenski period, na primer: mlečnih proizvoda koji su prevencija osteoporoze ili zasićenih masti koji učestvuju u sintezi polnih hormona i čiji nedostatak može dovesti do izostanka ciklusa, ili favorizovanje proteinskih dijeta koje opterećuju bubrege", kaže nutricionistkinja.
"Za čoveka nije pitanje da li će živeti 80 ili 90 godina, već kako će živeti. Edukacija je važna, a konkretan jelovnik se kreira prema polu, godinama, fizičkoj aktivnosti, vrsti zanimanja, eventualnom postojanju oboljenja i kreira ga isključivo nutricionista“, zaključuje Marija Jovanović.
Predlozi za obroke
Doručak: žitne pahiljice sa fermentisanim mlečnim napitkom ili integralni hleb sa sirnim namazom i povrćem ili omlet od belanaca sa povrćem i jogurtom.
Ručak: supice ili čorbe od povrća uz grilovano meso ili ribu sa salatom ili složeno kuvano jelo od mesa i povrća bez dodataka jaja, pavlake...
Užine: sveže voće uz malu količinu orašastih plodova
Večera: grilovano povrće uz mladi sir i integralni hleb ili pirinač ili mala količina mesa od ručka uz svežu salatu prelivenu laganim dresingom napravljenim od kiselog mleka sa začinima i limunom uz neki integralni dvopek.
Podrži 021
021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Italija će zabraniti veštačko meso
29.03.2023.•
3
Italijanska vlada je u utorak uveče utvrdila predlog zakona o zabrani proizvodnje i prodaje sintetičke hrane, uključujući veštačko meso.
VIDEO: Kanadski bloger probao ćevape, sarmu i ajvar - nazvao ih srpskom hranom
29.03.2023.•
10
Kanadski bloger o hrani Gaj Hobeika popularnost je stekao svojim video snimcima u kojima proba hranu iz celog sveta.
VIDEO: U Amsterdamu izložena velika ćufta od mesa mamuta
29.03.2023.•
0
Jedna australijska kompanija je u utorak izložila veliku ćuftu od mesa veštački gajenog u laboratoriji na osnovu genetskog koda davno izumrlog mamuta.
Kako da napravite hleb od banana
28.03.2023.•
2
Ukoliko volite slatke hlebove, ovo je pravi recept za vas.
Italijanski akademik tvrdi da je karbonara američka, a isto kaže i za parmezan i picu
28.03.2023.•
5
Italijanski akademik Alberto Grandi izazvao je kontroverzu tvrdnjom da je recept za karbonaru američki, kao i izjavom da jedino mesto na svetu gde se nalazi verodostojni parmezan je Viskonsin.
Najgora hrana za večeru: Povećava otpornost na insulin i usporava metabolizam
28.03.2023.•
2
Znamo da postoje određene namirnice koje ne treba jesti ujutro, ali mnogi ne uzimaju u obzir koliki uticaj na naše telo ima večera.
Viljamovka među pet najboljih žestokih pića na svetu
26.03.2023.•
2
Rakija viljamovka našla se među najboljim žestokim alkoholnim pićima na svetu.
Kako grickalice i slatkiši menjaju vaš mozak
26.03.2023.•
0
Nezdrava hrana preoblikuje vaš mozak kako biste se vraćali po još, pokazuje studija Maks Plank Instituta za istraživanje metabolizma u Kelnu nastala u saradnji s Univerzitetom Jejl.
Malo drugačija pasta za kremasti obrok: Sa spanaćem i pančetom
25.03.2023.•
0
Za sve ljubitelje testenine danas predlažemo kremasti obrok.
Zbog čega jaja iz Srbije i dalje ne mogu na tržište EU?
22.03.2023.•
4
Srbija i dalje ne može da izvozi kokošija jaja u EU, niti da prevozi preko te teritorije u treće zemlje.
VIDEO: Lak gulaš prema receptu Entonija Bordejna
21.03.2023.•
2
Entoni Bordejn bio je nadareni kuvar, pripovedač i pisac koji je gotovo dve decenije širom sveta vodio gledaoce kroz uzbudljiva istraživanja raznih kultura i kuhinja.
Roditelji, ovo su neke greške koje pravite kada je u pitanju ishrana deteta
20.03.2023.•
0
Briga o detetu podrazumeva i vođenje računa o njegovoj ishrani, a nutricionistkinja Prija Tiu podelila je nekoliko grešaka koje roditelji često prave.
Povrće koje nikako ne treba jesti sirovo
19.03.2023.•
3
Sirovo povrće i voće često je najbolji način za unos hranjivih materija, vitamina i minerala u organizam, jer mu se termičkom obradom gube blagotvorni efekti na naše zdravlje.
Ideja za sutrašnji ručak: Njoke sa paradajzom i sirom
17.03.2023.•
1
Ovo ukusno jelo pravi se u rerni, a preporučujemo da ga poslužite toplo.
Kako da odaberete pivo koje vam odgovara
17.03.2023.•
0
Stručnjaci objašnjavaju na šta treba obratiti pažnju kada tražite najzdravije pivo.
VIDEO: Egzotično jelo meksičke kuhinje - kavijar od larvi mrava
16.03.2023.•
0
Ako ste zainteresovani za otkrivanje jedinstvenih ukusa iz celog sveta, eskamoles bi moglo biti jelo koje će pobuditi vašu znatiželju.
Uklapa se u svaki obrok, lako se priprema: Svi razlozi zašto treba da jedete pirinač
15.03.2023.•
0
Vrsta pirinča je veoma mnogo, a ova raznovrsna hrana jedno je od ključnih jela na svačijem meniju.
Pet namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom
15.03.2023.•
0
Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naveo je kojih pet namirnica najčešće uzrokuje trovanje hranom.
Popularni topli i hladni napici koji mogu povisiti krvni pritisak
14.03.2023.•
0
Krvni pritisak iznad 140/90 mmHg izlaže nas povećanom riziku od ozbiljnih zdravstvenih posledica, poput srčanog ili moždanog udara.
Ispijanje vode sa limunom: Pored brojnih prednosti, nosi i neke negativne efekte
13.03.2023.•
2
Ispijanje vode s limunom često se preporučuje kao čarobni lek za mršanje ili napitak koji održava zdravlje organizma.
Komentari 3
JJ
Natalija
Uživajte u svom životu. Nemojte se prejedati i jesti gluposti konstantno, ali nemojte sebi ni uskraćivati taj užitak kada jedete ono što vam u trenutnku prija. Osim fizičkog zdravlja, bitno je i psihičko. Udovoljite sebi i samo bez stresa.
Joca
Prof.sportisti i bolesnici su druga kategorija naravno..njima treba savet i pomoc..
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar