Pica rekordno poskupela u Italiji, najveći skok u ceni mocarele

Cena popularne pice margarite u Italiji skočila je za skoro 30 odsto u odnosu na decembar prošle godine.
Pica rekordno poskupela u Italiji, najveći skok u ceni mocarele
Foto: Pixabay

To je daleko veći skok u odnosu na stopu inflacije od 12,3 odsto, do koje je došlo zbog povećanja u ceni energenata i hrane, preneo je Blumberg.

Uprkos tome što je italijanska vlada potrošila 75 milijardi evra da pomogne građanima sa cenama gasa i računa za struju, cene pice su otišle visoko.
Italijanski Nacionalni institut za statistiku, kao i ministarstvo finansija prati rastuće cene osnovnih sastojaka - brašna, paradajza, mocarela sira i maslinovog ulja. 
 
Osim povećanja cene struje, najveći skok zabeležen je u ceni mocarele, koja je viša za 27 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i brašna, koje se povećalo za 22 odsto. To su sastojci koji se nalaze u skoro svakoj potrošačkoj korpi Italijana, mada ne prave svi picu kod kuće.
 
Iako postoji opsežna debata o tome koji su prelivi prihvatljivi na pravoj italijanskoj pici - margarita, zajedno sa još jednostavnijom verzijom bez mocarele poznatom kao marinara su sorte koje najviše cene turisti.
 
Te vrste pica su verovatno najčešće proizvedene od osam miliona pica koje se, prema proceni vodiča za hranu "Il Gambero Rosso", peku širom zemlje svakog dana. Apokrifno nazvana po Margariti di Savoji, prvoj kraljici Italije nakon njenog ujedinjenja, legenda kaže da je pica margarita prvobitno nastala u čast njene posete Napulju 1889. godine. 
 
Postoji nekoliko varijacija pice, uključujući rimsku varijantu "tankog papira" i veoma bogatu njujoršku. Čak i tako, Napolitanci tvrde da je njihova vrsta posebna. Zbog svega toga, Evropska unija je prepoznala margaritu kao proizvod sa zagarantovanim tradicionalnim specijalitetima.
 
To zahteva peć na drva na 485 stepeni, zatim, da je kora debela najmanje 1-2 centimetra, i korišćenje samo određenih proizvoda, uključujući ekstra devičansko maslinovo ulje, svež bosiljak, bivolju ili tradicionalnu lokalnu mocarelu i lokalni paradajz.
  • Neda

    26.01.2023 20:47
    Njihove krave trose dizel…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.