Ako do sada niste, počnite da jedete crnu čokoladu

Nema sumnje da ste čuli da se čokolada može smatrati zdravim užitkom - tamna čokolada, to jest, ali ne i mlečna. Istraživanja sugerišu da vam može pomoći da sagorite više kalorija.
Ako do sada niste, počnite da jedete crnu čokoladu
Foto: Pixabay
Tamna čokolada sa 70 odsto i više kakaa bogata je biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih benefita.
Američko udruženje za srce napominje da neka istraživanja sugerišu da je konzumiranje tamne čokolade povezano s manjim rizikom od insulinske rezistencije i visokog krvnog pritiska.
Jedno istraživanje u kojem su učestvovali gojazni ispitanici pokazalo je da konzumiranje tamne čokolade i sirovih badema pomaže u smanjenju njihovog "lošeg" holesterola.
 
Druga istraživanja ukazuju na takve kognitivne koristi kao što su poboljšana cerebralna krv, poboljšana memorija, poboljšana brzina obrade i poboljšano raspoloženje.
 
Iako neki stručnjaci veruju da su dokazi o zdravstvenim blagodatima tamne čokolade još slabi, nova studija dodaje sve većem broju istraživanja koja će vas možda podstaći da uživate u nekoliko kockica tamne čokolade nakon večere.
 
Studija objavljena 2021. godine u "International Journal of Exercise Science" testirala je efekat male količine crne čokolade na potrošnju energije žena tokom odmora i vežbanja.
 
Osamnaest fit žena nasumce je raspoređeno u jednu od dve grupe - jednoj je dato 20 grama tamne čokolade, a drugoj kalorijski usklađena količina bele čokolade koja se jede dnevno tokom 28-dnevnog ispitivanja. Ispitanici nisu bili upoznati s činjenicom da se tamna čokolada testira, a da je bela čokolada tu za poređenje.
 
Potrošnja energije za odmor u obe grupe (REE) i potrošnja energije za vežbanje (EEE) zabeležene su pre početka dodavanja čokolade i nakon 28 dana jedenja. Vežbe su uključivale stacionarnu vožnu bicikla u dva različita intenziteta.
 
Rezultati su pokazali da su učesnice koje su jele tamnu čokoladu zabeležile gotovo 10 odsto porast metabolizma u mirovanju (REE) u poređenju sa nijednim povećanjem REE grupe bele čokolade.
 
Međutim, tamna čokolada nije imala uticaja na potrošnju energije tokom bilo kog intenziteta ciklusa.
Iako se može pretpostaviti da je kofein u čokoladi mogao biti uzrok pojačanog metabolizma, istraživači kažu da je dnevna doza tamne čokolade - približno četiri kockice - bila premala da bi njen sadržaj kofeina mogao igrati značajnu ulogu u ishodu.
 
Verovatnije je da su flavonoidi u tamnoj čokoladi stimulisali ubrzanje metabolizma, kažu istraživači, koji sugerišu da bi dalja istraživanja mogla otkriti ulogu tamne čokolade u energetskom balansu, kontroli težine i sastavu tela.
  • Dagi

    28.04.2023 11:08
    Kad pisete o cokoladi, trebali bi da naglasite da konzumiranje cokolade, poseb crne, podize ocni pritisak i da osobe sa povisenim ocnim pritiskom i glaukomom ne smeju da unose cokoladu.
  • Milan

    28.04.2023 08:05
    Da, Izvesno da ima benefite. Ali nema razloga odreći se koje ipak pruża samo bela čokolada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće