Da li je kuvanje u aluminijumskoj foliji opasno po zdravlje?

Aluminijumsku foliju često koristimo u domaćinstvu, a može biti odlična za zadržavanje sokova pri prečenju ribe, mesa i povrća.
Da li je kuvanje u aluminijumskoj foliji opasno po zdravlje?
Foto: Pixabay
Postavlja se pitanje, međutim, da li je kuvanje u aluminijumskoj foliji opasno po zdravlje?
Treba prvo reći da je aluminijum svuda oko nas. Pojavljuje se i u prirodi te je treći najzastupljeniji element u Zemljinoj kori. U svom prirodnom stanju obično je vezan s drugim elementima kao što su fosfati i sulfati, pa osim što se nalazi u stvarima poput ambalaže hrane, posudama za pečenje, pa čak i kozmetici, nalazi se i u tlu, u našoj vodi i hrani - voću, povrću, mesu, ribi, žitaricama i mlečnim proizvodima, piše N1.
Da li je aluminijum štetan za ljudski organizam?
 
Prehrambeni aditivi, kao što su konzervansi, veštačke boje i emulgatori, takođe sadrže aluminijum. Sajt IFLScience piše da aluminijum u visokim količinama može biti štetan po ljudsko zdravlje.
 
Neka istraživanja su pronašla dokaze da bi metal mogao biti povezan s Alchajmerovom bolešću, budući da su povišeni nivoi aluminijuma primećeni kod ljudi koji žive s tim stanjem, dok su drugi nagađali da se može povezati s rakom. No, potrebna su dodatna istraživanja većih razmera kako bi se ta veza potvrdila.
 
A šta je s aluminijskom folijom? 
 
Kao i kod mnogih metala, važno je smanjiti količinu koju unosimo. Svetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija smatraju da je prihvatljivo imati nizak nivo aluminijuma u organizmu, oko dva miligrama po kilogramu telesne težine.
 
Kuvanje u aluminijumskoj foliji
 
Uz to, istraživanje je pokazalo da aluminijum u posuđu za kuvanje i u foliji može da prodre u hranu, ali to zavisi i od temperature na kojoj kuvate, kiselosti hrane i prisutnosti drugih sastojaka.
 
Ipak, za sada nema čvrstih dokaza koji pokazuju da je unos aluminijuma iz folije povezan s povećanim rizikom po zdravlje. No, ako ste u nedoumici, izbegavajte korišćenje posuđa obloženog aluminijumom i kuvanje kisele hrane u aluminijumskoj foliji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.