Evropska jela koja turisti izbegavaju

Na listi jela koja stranci ne vole svaka zemlja može da ponudi ponešto, a u ovom tekstu je izdvojeno njih pet.
Iako je inspiracija na sve strane, zadržaćemo se na evropskom tlu, i naučiti nešto novo o navikama u ishrani drugih naroda.
Ukoliko u belgijskom jelovniku ugledate kedul, taatjespap ili stampers, razmislite dvaput. Reč je o čorbi koja podseća na redak pire od krompira s punomasnim mlekom. Ponekad može da sadrži veliku količinu maslaca, krišku sira, jaje ili rakove. Belgijanci ovo jelo tradicionalno služe na Veliki petak, ali jedu ga i tokom ostatka godine.
Mak, šećer i njoke
 
Onima koji su odrastali na rezancima s makom austrijski mohnnudeln možda i ne bi bio mrzak, ali turisti se najčešće ne oduševljavaju kombinacijom njoka, rastopljenog maslaca, maka i šećera. Za taj specijalitet Austrijanci prave testeninu koja podseća na šufnudle.
 
Omraženi namaz
 
Marmite ili volite ili izbegavate u širokom luku. Britanski namaz od ekstrakta kvasca prepoznaje se po smeđoj boji - i jedinstvenom, slanom ukusu. Britanci ga jedu na tostu ili u sendvičima, a većina stranaca proba ga samo jednom.
 
Sir poput karamele
 
Skandinavci su poznati po jelima opojnih mirisa i bogatog ukusa koje turisti ne podnose. Jedno od takvih je norveški gjestost, meki, pomalo lepljiv sir koji ukusom i izgledom podseća na karamel. Priprema se tako što se surutka kuva do iznemoglosti, sve dok ne postane istovremeno slana i slatka i dobijete sir koji je izvan uobičajene kategorije.
Konjetina u Italiji
 
Italijanska kuhinja jedna je od najpopularnijih na svetu, ali turisti se često šokiraju kada u mesarama vide konjetinu. Italijani meso konja preporučuju jer obiluje gvožđem i pripremaju ga kao govedinu ili divljač. Međutim, stranci koji posegnu za, na primer, brezaolom od konjetine, misleći da se radi o nekom mesnom klasiku, često budu iznenađeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.