Ko kontroliše da li je u pljeskavici zaista meso?

Sa letnjim mesecima stižu i sezonske brige. Lako kvarljiva hrana u kombinaciji sa lošim higijenskim uslovima može biti kobna po kupce.
Ko kontroliše da li je u pljeskavici zaista meso?
Foto: Pixabay

Posebno u kioscima brze hrane, kod kojih ne postoji sistemska unutrašnja kontrola. Inspekcija tvrdi da sprovodi i redovni i vanredni nadzor, piše RTS.

Da li je higijena na odgovarajućem nivou, kako se hrana čuva i obrađuje, utvrđuje Veterinarska inspekcija. Redovno i vanredno, kažu, kontrolišu i da li se za sirovo meso koriste posebni noževi, daske za sečenje, da li se odvaja od svežeg povrća, priloga, već pripremljene hrane.

"Tokom letnjeg perioda poseban akcenat se stavlja na higijenu svega što dolazi u kontakt sa hranom, čišćenje i pranje površina i pribora za pripremu hrane, zaštitu prostora i hrane od insekata, glodara... Procenat proizvoda koji je tokom kontrola u proteklih godinu dana proglašen nebezbednim, zbog mogućeg izazivanja bolesti koje se prenose hranom, nije od značaja", navode iz Veterinarske inspekcije.
 
Značajno je, međutim, da kupac, i pre nego što zagrize lepinju, bude siguran da je u njoj zaista meso. I da odgovara standardima. A u to se sumnja, kažu u Republičkoj uniji potrošača.
 
Podsećaju da Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa i proizvoda od mesa tačno definiše koliko soli, aditiva, ekstrata ide u roštilj meso, šta je burger, a šta pljeskavica i od čega se pravi.
 
"Potrošač ne može sam, neposrednim opažanjem da utvrdi od kog mesa i da li je samo od mesa napravljena. Upravo je stoga potreban pojačan nadzor inspekcijskih organa koji će vršiti kontrole i da li se pljeskavica prodaje u odgovarajućoj gramaži, da li je unutra sadržano isključivo meso, kako je definisano pravilnikom, kao i da nema nedozvoljenih aditiva i drugih supstanci u mesu kojih ne treba da budu u okviru konkretnog proizvoda koji se prodaje kao pljeskavica", kaže za RTS Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.
  • pera kalenić

    20.06.2023 20:22
    Šta, zar u pljeskavici ima i mesa ? Ovo je nešto novo za mene.
  • /

    18.06.2023 09:59
    /
    eto vam i vasa srpska kuhinja.
    da hocete da jedete vojvodjansku kuhinju nasli bi u gulasu i rinflajsu meso i povrce.
  • Tonce

    18.06.2023 09:27
    Tonce
    Pravo Roštilj Meso nesme sadržati ništa sem soli! Meso mora biti Juneće i Jagnjece bez Svinjetine Soje Luka i raznih Aditiva koji daju na gramazi i time se zaradjuje i mušterije dovode u zabludu! 90% Rostiljdzija se ovoga nepridrzava jer Inspekcija skoro sve tolerise za odredjenu sumu Mita! Ovo Pisem kao bivsi Rostiljdzija koji je sada u Penziji i veoma razocaran ko se sve radi ovaj Esnavski posao! U NS imate samo na dva tri mesta gde mozete pojesti pravo Rostilj meso sve ostalo je Obmana i Sramota za ovaj Zanat!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.