Evo kako da čuvate limun da ne istrune i da što duže bude svež
Ako ste ikada kupili limune s namerom da ih iskoristite u svojim omiljenim receptima, samo da biste ih kasnije zatekli suve ili buđave, ne brinite, niste sami.
Foto: Pixabay
Sveži limuni mogu biti osvežavajući dodatak vašoj kuhinji, ali važno je da znate pravilno ih održavate kako bi ostali sveži što je duže moguće, piše Index.hr.
Bez obzira na to da li ste ljubitelj limunade, kolača od limuna ili jednostavno želite da osvežite svoja jela, pratite ove savete i uvek ćete pri ruci imati sočne, sveže limune spremne za upotrebu.
Kako odabrati najkvalitetnije limune
Kada je reč o odabiru limuna, ključno je prepoznati sveže i kvalitetne primerke.
Kada birate limune, izbegavajte one koji su naborani ili mekani.
Umesto toga, potražite limune svetle boje koji deluju čvrsto na dodir i obećavaju bogatstvo soka.
Pažljiv odabir svežih i sočnih limuna je ključan za osiguravanje sveže kućne zalihe.
Koristite delove za povrće u frižideru
Jedan od ključnih koraka za očuvanje svežine limuna je pravilno držanje u frižideru.
Prema preporukama stručnjaka, limune je najbolje čuvati u delu za povrće jer tamo mogu izdržati mesec dana ili više.
Ladice za povrće su posebno dizajnirane za produljenje svežine voća i povrća te imaju otvore za protok vazduha.
Kako biste postigli optimalne uslove za pohranu limuna, proverite jesu li vazdušni otvori ladica otvoreni. To će osigurati veći protok vazduha i nizak postotak vlage, što su idealni uslovi za očuvanje limuna.
Da biste postigli najbolje rezultate, preporučuje se podešavanje temperature frižidera na raspon od 2°C do 8°C. Održavanje stabilne temperature i pravilan protok vazduha ključni su za očuvanje svežine limuna tekom dužeg perioda.
Ne skladištite ih u plastičnoj ambalaži
Ako želite da vaši limuni dulje ostanu sveži, izbegavajte plastične kese.
Plastična ambalaža zadržava vlagu, što dovodi do bržeg kvarenja limuna. Umesto toga, koristite papirne ili višekratne mrežaste vrećice. One omogućuju bolju cirkulaciju vazduha oko limuna i održavaju ih svežim duže vreme.
Ako nemate papirne ili mrežaste kese pri ruci, možete koristiti kesu s patentnim zatvaračem iz koje ste izbacili što više vazduha.
Limuni koji su pohranjeni na ovaj način trebalo bi da održe optimalnu svežinu do četiri nedelje.
Držite ih odvojeno od ostalog voća
Jedan od najboljih načina da limuni duže ostanu sveži jeste da ih čuvate odvojeno od ostalog voća i povrća.
Određeno voće i povrće, poput lubenica, banana, jabuka, paprika i avokada, otpušta etilen, plinoviti biljni hormon koji ubrzava sazrevanje. Limuni su osetljivi na etilen, pa ih čuvanje s voćem i povrćem koje proizvodi etilen može brže pokvariti.
Zamrznite limune
Ako imate previše limuna, razmislite o njihovom zamrzavanju.
Odlično podnose zamrzavanje i u zamrzivač ih možete pohraniti cele ili narezane. Na ovaj način limuni se mogu čuvati do četiri meseca.
Ako planirate da zamrznute kriške limuna, prvo ih zamrznite raspoređene na limu za pečenje kako bi ostale odvojene, a zatim ih prebacite u vrećicu koja je prikladna za tu svrhu.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Finci potrošili milijardu evra na slatkiše
09.11.2025.•
2
Finci su prošle godine potrošili više od milijardu evra na slatkiše i čokoladu, pokazuju podaci "S grupe".
VIDEO: Naskuplji pirinač na svetu - poklanja se da biste nekog impresionirali
09.11.2025.•
0
Pirinač se u Japanu tri hiljade godina smatra svetom namirnicom. Širom ove zemlje se uzgaja više od 300 sorti pirinča dok se stalno razvijaju nove vrste.
Veliki broj ugostitelja ne obeležava hranu sa biljnim uljima
08.11.2025.•
0
Od 1. avgusta do 8. oktobra Uprava za veterinu sprovela je pojačanu kontrolu primene Uredbe o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda koji sadrže palmino ulje, palminu mast ili druga biljna ulja i masti.
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
2
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
26.10.2025.•
0
Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu.
Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
26.10.2025.•
3
Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
4
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar