Evo kako da čuvate limun da ne istrune i da što duže bude svež

Ako ste ikada kupili limune s namerom da ih iskoristite u svojim omiljenim receptima, samo da biste ih kasnije zatekli suve ili buđave, ne brinite, niste sami.
Evo kako da čuvate limun da ne istrune i da što duže bude svež
Foto: Pixabay

Sveži limuni mogu biti osvežavajući dodatak vašoj kuhinji, ali važno je da znate pravilno ih održavate kako bi ostali sveži što je duže moguće, piše Index.hr.

Bez obzira na to da li ste ljubitelj limunade, kolača od limuna ili jednostavno želite da osvežite svoja jela, pratite ove savete i uvek ćete pri ruci imati sočne, sveže limune spremne za upotrebu.

Kako odabrati najkvalitetnije limune
 
Kada je reč o odabiru limuna, ključno je prepoznati sveže i kvalitetne primerke. 
 
Kada birate limune, izbegavajte one koji su naborani ili mekani. 
 
Umesto toga, potražite limune svetle boje koji deluju čvrsto na dodir i obećavaju bogatstvo soka. 
 
Pažljiv odabir svežih i sočnih limuna je ključan za osiguravanje sveže kućne zalihe.
 
Koristite delove za povrće u frižideru 
 
Jedan od ključnih koraka za očuvanje svežine limuna je pravilno držanje u frižideru.
 
Prema preporukama stručnjaka, limune je najbolje čuvati u delu za povrće jer tamo mogu izdržati mesec dana ili više.
 
Ladice za povrće su posebno dizajnirane za produljenje svežine voća i povrća te imaju otvore za protok vazduha.
 
Kako biste postigli optimalne uslove za pohranu limuna, proverite jesu li vazdušni otvori ladica otvoreni. To će osigurati veći protok vazduha i nizak postotak vlage, što su idealni uslovi za očuvanje limuna. 
 
Da biste postigli najbolje rezultate, preporučuje se podešavanje temperature frižidera na raspon od 2°C do 8°C. Održavanje stabilne temperature i pravilan protok vazduha ključni su za očuvanje svežine limuna tekom dužeg perioda.
 
Ne skladištite ih u plastičnoj ambalaži
 
Ako želite da vaši limuni dulje ostanu sveži, izbegavajte plastične kese. 
 
Plastična ambalaža zadržava vlagu, što dovodi do bržeg kvarenja limuna. Umesto toga, koristite papirne ili višekratne mrežaste vrećice. One omogućuju bolju cirkulaciju vazduha oko limuna i održavaju ih svežim duže vreme.
 
Ako nemate papirne ili mrežaste kese pri ruci, možete koristiti kesu s patentnim zatvaračem iz koje ste izbacili što više vazduha. 
 
Limuni koji su pohranjeni na ovaj način trebalo bi da održe optimalnu svežinu do četiri nedelje.
 
Držite ih odvojeno od ostalog voća
 
Jedan od najboljih načina da limuni duže ostanu sveži jeste da ih čuvate odvojeno od ostalog voća i povrća. 
 
Određeno voće i povrće, poput lubenica, banana, jabuka, paprika i avokada, otpušta etilen, plinoviti biljni hormon koji ubrzava sazrevanje. Limuni su osetljivi na etilen, pa ih čuvanje s voćem i povrćem koje proizvodi etilen može brže pokvariti.
Zamrznite limune
 
Ako imate previše limuna, razmislite o njihovom zamrzavanju. 
 
Odlično podnose zamrzavanje i u zamrzivač ih možete pohraniti cele ili narezane. Na ovaj način limuni se mogu čuvati do četiri meseca.
 
Ako planirate da zamrznute kriške limuna, prvo ih zamrznite raspoređene na limu za pečenje kako bi ostale odvojene, a zatim ih prebacite u vrećicu koja je prikladna za tu svrhu. 

Teme

limun

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.