Namirnice koje bi trebalo da izbegavate na putovanjima
Poremećaji varenja, kao što su dijareja i povraćanje, najčešći su problemi koji se javljaju tokom putovanja u inostranstvo.
Foto: Pixabay
Ispostavilo se da hrana koju jedete zaista može da utiče na razne probavne smetnje, piše The Sun, a prenosi N1 Zagreb.
"Putovanje vas izlaže novim izvorima hrane, lokalnim praksama rukovanja hranom i različitim standardima čistoće", rekla je nutricionistkinja Lija Silberman i dodala da to "povećava šanse da dođete u kontakt sa infekcijama ili zagađivačima protiv kojih vaše telo možda nije izgradilo odbranu".
Ona je naglasila da "dijareju kod putnika mogu da izazovu mnoge različite klice kao što su bakterije ešerihija koli i salmonela, a od virusa norovirusi ili paraziti. Sve ove klice se šire konzumiranjem kontaminirane hrane i vode ili upotrebom kontaminiranog posuđa i pribora za jelo.
Bilo da jedete u hotelskom restoranu ili šetate lokalnom pijacom hrane, postoji nekoliko pravila u ishrani za koja stručnjaci kažu da bi bilo mudro da se pridržavate.
Sirova riba i meso
Trebalo bi da se klonite sirovog mesa i morskih plodova kada putujete u inostranstvo na određene destinacije, kaže nutricionista i suosnivač kompanije "Culina Health" Vanesa Riseto.
"Ne možemo da saznamo odakle je ta hrana došla, koliko dugo je bila tamo i kako se s njom postupalo", rekla je ona.
Biftek, tartar, suši ili sirovi morski plodovi, ili neadekvatno pripremljeno meso, riba ili morski plodovi, mogu da povećaju rizik od konzumiranja bakterija, parazita ili virusa, što može da dovede do bolesti.
Čak i dobro kuvana riba i školjke mogu da predstavljaju rizik od infekcije.
Voda sa česme
Zdravstveni stručnjaci obično preporučuju da izbegavate vodu iz slavine kada putujete. To je zato što je kontaminirana voda glavni krivac za probavne smetnje mnogih putnika.
"Pošto patogeni nisu vidljivi golim okom, teško je reći da li je voda bezbedna za piće", objasnila je Mici Baum, izvršna direktorka neprofitne organizacije Stop Foodborne Illness.
Najbolje je piti ili prati zube vodom koja je flaširana. Alternativa je da prokuvate i ohladite vodu pre nego što je odložite u čistu posudu ili da je filtrirate pomoću filtera za vodu.
Takođe treba da zahtevate da nijedno od vaših pića ne sadrži kockice leda. Ali sledeća pića su bezbedna za konzumiranje: topli čaj i kafa ako je korišćena prokuvana voda, pivo, vino i druga alkoholna pića, gazirana pića iz zatvorenih limenki i flaša, pasterizovani sokovi.
Sveže voće i povrće
Verovatno ne biste pomislili da sveže voće i povrće može da bude opasno po vaše zdravlje. Međutim, mogli bi da pokupe klice ako je neka hrana bila izložena predugo, pa je najbolje odabrati proizvode koji su dovoljno termički obrađeni. Ako ipak želite da uživate u voću ili povrću, najbolje je da izaberete ono koje možete da oljuštite ili operete u vodi koja je dobra za piće.
Dobro je da izaberete proizvode sa debelom korom, kao što su banane, pomorandže i avokado. Salatu i sveže začinsko bilje je najbolje izbegavati - to uključuje i dekoraciju u pićima, kao što su listovi nane u raznim koktelima. Sve ovo je možda oprano, ali u kontaminiranoj vodi.
Mlečni proizvodi
Pasterizovani mlečni proizvodi treba da budu bezbedni za upotrebu. Ali hrana poput sladoleda, sira i jogurta verovatno sadrži opasne klice poput listerije, salmonele ili ešerihije koli.
Izaberite dobro etablirane prodavce ili brendove ako jedete nepasterizovane sireve ili sladoled. Takođe je najbolje izbegavati mlečne proizvode koji su čuvani ili ostavljeni da stoje na sobnoj temperaturi - to može da uključuje mleko za kafu ili čaj. Možda ćete želeti da preskočite jela koja sadrže ili nedovoljno kuvana jaja, kao što su majonez, neki prelivi za salatu ili deserti kao što je mus.
Pojedina ulična hrana
Kada se udaljite iz hotelskog restorana, probanje različite ulične hrane može da izgledati kao fantastičan način da probate lokalnu kuhinju u mestu koje posećujete. Ali neke tezge za hranu možda se ne pridržavaju dobro bezbednosnih praksi kao što su pranje ruku i provera temperature hrane.
Hrana koja dolazi direktno sa roštilja vruća, verovatno je sigurnija za jelo - ali svakako izbegavajte tezge koje izgledaju kao da je hrana već neko vreme stajala.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Finci potrošili milijardu evra na slatkiše
09.11.2025.•
2
Finci su prošle godine potrošili više od milijardu evra na slatkiše i čokoladu, pokazuju podaci "S grupe".
VIDEO: Naskuplji pirinač na svetu - poklanja se da biste nekog impresionirali
09.11.2025.•
0
Pirinač se u Japanu tri hiljade godina smatra svetom namirnicom. Širom ove zemlje se uzgaja više od 300 sorti pirinča dok se stalno razvijaju nove vrste.
Veliki broj ugostitelja ne obeležava hranu sa biljnim uljima
08.11.2025.•
0
Od 1. avgusta do 8. oktobra Uprava za veterinu sprovela je pojačanu kontrolu primene Uredbe o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda koji sadrže palmino ulje, palminu mast ili druga biljna ulja i masti.
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
2
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
26.10.2025.•
0
Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu.
Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
26.10.2025.•
3
Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
4
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
7
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Komentari 2
Djordje
w/e
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar