Nemačka možda ukine rok trajanja nekim namirnicama: Da se smanji količina bačene hrane

Prema nemačkom ministru poljoprivrede Cemu Özdemiru, dugotrajne namirnice poput čaja, pirinča ili meda više ne bi trebalo da imaju rok trajanja.
Nemačka možda ukine rok trajanja nekim namirnicama: Da se smanji količina bačene hrane
Foto: Pixabay
Naime, prema pisanju nemačkih medija, na ovaj se potez Özdemir odlučio jer želi da smanji količinu hrane koja se baca.
"Najbolje upotrebiti do" (nem. Mindesthaltbarkeitsdatum - MHD) zbunjuje mnoge. Zbog toga se mnoga hrana baca iako je još jestiva. Nemački ministar poljoprivrede sada želi da ukine rok trajanja ovim namirnicama. 
 
Čaj, pirinač i med imaju dug rok trajanja. Prema Özdemirovoj želji, ove namirnice više ne bi trebalo da imaju naznačen rok trajanja.
 
"To će pomoći da se manje hrane baca", rekao je političar Zelenih pre sastanka sa svojim kolegama iz EU u Luksemburgu.
 
"Potreban nam je obvezujući popis izuzetaka za određene proizvode koji se nalaze na policama", rekao je Özdemir.
Özdemir smatra kako je odgovornost Komisije EU da predloži obvezujuće propise za Europsku uniju. 
 
Prema podacima Komisije, svake godine u EU nastane gotovo 59 miliona tona otpada od hrane, što iznosi oko 130 kilograma po stanovniku.
  • NN

    28.10.2023 10:39
    Aflatoksin
    A gde ste vi gospodo, u ovom tekstu uopšte našli aflatoksin? Nigde se ne pominje! Znate li šta je aflatoksin? Aflatoksin nema veze sa trajanjem namirnica! Ovo je inače vrlo razumna odluka, svi znamo da je većina prehrambenih proizvoda potpuno ispravna i upotrebljiva i dugo posle tih rokova! Grehota je bacati ogromne količine upotrebljive hrane u današnje vreme, iz niza razloga. Uostalom, na tom istom zapadu se organizuje prodaja hrane kojoj je istekao navedeni rok trajanja (ili se čak i ne prodaje, već donira), po sniženim cenama i masovno se kupuje i troši! Ne mislite valjda da tako vrše masovna trovanaja i ubistva? A da se tako nešto desi kod nas, već biste proglasili Vučićazua masovnog ubicu, dajte malo se priberite u savladajte!
  • Svasta

    25.10.2023 11:17
    Cuj med ima rok trajanja?!! Pa med su nalazili u egipatskim piramidama u potpuno jestivom stanju. Prirodan antibiotik.
  • Saša

    25.10.2023 10:26
    Aflatoksin je kancerogen 100%
    Aflatoxin koji je dokazano kancerogen, u državama Evropske unije je čak 5 (pet) puta niži i regulisan pravnim aktima, a kod nas se od strane najviših instanci dozvoljava???
    Da se trujemo?
    Pa, država to smo mi, ti, on, ja....svi mi, a ne samo ONI.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.