Italijani prednjače po potrošnji testenine, a evo gde je Srbija
Italijani su tradicionalno poznati kao ljubitelji špageta i drugih vrsta testenina, pa ne iznenađuje podatak da ta zemlja ubedljivo prednjači u Evropi po potrošnji testenina po stanovniku.
Foto: Pixabay
U Italiji se godišnje po stanovniku proda 39,7 kilograma testenina, u čemu je daleko ispred svih evropskih zemalja, piše nemački statistički portal Statista povodom Svetskog dana paste, 25. oktobra.
U Evropi je po prodaji špageta, makarona, fusila i sličnih testenina na drugom mestu Francuska, ali sa "samo" 29,4 kilograma zaostaje više od deset kilograma za Italijom. U statistiku nisu uključena gotova jela, ni punjene testenine, poput raviola.
Prema najnovijim podacima evropske statističke agencije Eurostat, u Evropskoj uniji je 2022. godine proizvedeno ukupno 6,1 miliona tona testenina, što je 20 odsto više nego pre pet godina.
I u tome je sa udelom od 4,2 miliona tona ubedljivo prednjačila Italija, koja je ujedno i najveći izvoznik te namirnice. Ta zemlja je 2022. godine izvezla 2,1 miliona tona što je 77 odsto ukupnog evropskog izvoza.
Po mapi objavljenoj na portalu Statista, Srbija je kao i većina zemalja Balkana, ali i Nemačka i Poljska i Rusija, u grupi država u kojima se godišnje po stanovniku konzumira između pet i 9,9 kilograma različitih testenina.
Među zemljama u kojima je potrošnja između deset i 19,9 kilograma su Portugal, Švajcarska, Turska, ali i Češka, Švedska, Finska i Litvanija.
Najmanje omiljene, sa prodajom koja ne premašuje pet kilograma godišnje, testenine su prema istom grafikonu u Austriji, Sloveniji, Velikoj Britaniji i Irskoj.
U Velikoj Britaniji se godišnje proda manje od dva kilograma testenina po stanovniku, što je i najmanje u Evropi.
Prema proceni analitičara Statiste, u Evropi je 2023. godine prodato špageta i sličnih sirovih testenina u vrednosti od oko 23,45 milijardi evra, a po jedna petina te sume, ukupno nešto više od deset milijardi evra, otpada na Italiju i Francusku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Piće namenjeno "fanaticima za majonez": Da li biste probali napitak sa ukusom umaka od jaja?
03.12.2024.•
0
Mnogi svetski gurmani smatraju da Japanci prave najbolji majonez na svetu, ali bi se samo najhrabriji osmelili da probaju najnoviji proizvod iz njihove kuhinje.
Ako se držite Božićnog posta: Ovo su saveti Batuta
01.12.2024.•
2
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je, povodom početka Božićnog posta, da on donosi značajnu promenu u načinu ishrane.
Bečki kiosci sa kobasicama deo svetske baštine UNESKO
28.11.2024.•
0
UNESKO je kioscima koji prodaju kobasice u Beču, "virstl-štandovima", dodelio status nematerijalne kulturne baštine.
Najskuplja šoljica kafe u Velikoj Britaniji košta skoro 350 dolara
24.11.2024.•
1
Škotska mlekara nudi najskuplju šoljicu kafe u Velikoj Britaniji, sa cenom od 272 britanske funte (344 dolara) za dupli espreso sa mlekom, sa kratkotrajnim umetničkim delom od pene mleka.
Jednostavnom azijskom tehnikom učinite da vam hleb traje duže
24.11.2024.•
1
Ukoliko želite da vam hleb traje duže, pripremite ga na jednostavan način uz pomoć azijske smese tangzhong.
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
4
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
8
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
16
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
2
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Komentari 2
lulu
Po tvojoj logici, trebalo bi Barilla da uradi istraživanje o prodaji sopstvenih proizvoda.
A što se tiče ukusa, svako ima svoj ukus. Neko voli Barillu, neko voli srpske proizvođače, neko poljske, neko domaću testeninu. Mnogi ljubitelji testenine u Italiji ne bi ni primirisali Barillu, već kupuju domaću testeninu po malim prodavnicama. Razgrabi se dok si reko keks. Isto je s restoranima koji su poznati po specijalitetima s testeninom.
A kod nas takođe postoji tradicija specijaliteta s testeninom. Nasuvo se pravi odavno. Drugačije su testenine od italijanskih, ali to ne znači da su lošije.
pitanje
Barilla koja se uvozi ili ono iz vuciceve korpe sto se pri kuvanju raspadne pa lici vise na pire krompir?
Sveobuhvatna statistika nema smisla jer neko zaista jede testeninu a neko jede testeninu koja samo lici na testeninu pre nego sto se skuva
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar