Šta za ručak: Kako da napravite ukusne vege špagete?

Ako se premišljate oko današnjeg ručka, evo predloga - pasta sa paradajz sosom i bosiljkom.
Šta za ručak: Kako da napravite ukusne vege špagete?
Foto: Pixabay
Od sastojaka vam je potrebno:
  • 400 g špageta ili neke druge paste po izboru
  • 5-6 svežih, zrelih paradajza, srednje veličine
  • 3 čena belog luka
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 1 šaka svežeg bosiljka
  • So, biber i šećer po ukusu
  • 1 kašika crvene tucane paprike (opciono)
  • Parmezan ili neki drugi tvrdi sir za posipanje (opciono)
Kako se priprema jelo?
 
Priprema sosa:
 
Oljuštite paradajz i naseckajte ga na kockice. Da biste lakše oljuštili paradajz, prelijte ga ključalom vodom i ostavite da odstoji jedan minut, zatim ga oljuštite.
 
Fino sitno seckajte beli i crni luk. U dubljem tiganju, zagrejte maslinovo ulje i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti.
 
Dodajte naseckani paradajz u tiganj. Dodajte so, biber, šećer i crvenu tucanu papriku (ako koristite).
 
Kuvajte na srednjoj vatri dok sos ne postane gust i dok se svi sastojci ne sjedine, otprilike 15-20 minuta.
Priprema paste:
 
U velikoj šerpi prokuvajte vodu sa malo soli.
 
Dodajte pastu i kuvajte prema uputstvima na pakovanju dok pasta ne postane "al dente" (tj. kuvana, ali još uvek čvrsta). Ocedite pastu i vratite je u šerpu.
Slaganje:
 
Prelijte pripremljeni paradajz sos preko kuvane paste.
 
Dodajte sveže listove bosiljka i promešajte.
 
Poslužite toplo i pospite rendanim parmezanom ili nekim drugim tvrdim sirom ako želite.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Ne

    11.10.2023 20:11
    Ne
    Ne izazivajte gradjane ovakvim naslovima! Pola nema sta jesti sem macarona jaja palente parizera i leba! O hrani i receptima mozemo komentarisati kada niko nejce biti sa primanjima ispod 500 evra! Ovako je zaista neukusno! Onaj ko ima para sebi za ovakav luksuz taj ima svoje recepte ili ruca u restoranu!
  • Stručnjakinja

    11.10.2023 14:50
    @stručnjak
    Postoji i lakto vegetarijanska ishrana, koja ne isključuje mleko i mlečne proizvode. Namaste.
  • Zemlja čudesa

    11.10.2023 12:11
    A biće još ukusnije ako ubacite i ragu od junećeg mesa. Onda ih možete nazvati i originalnim nazivom - špageti Bolonjeze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.

Krofne na malo zdraviji način

Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.