Evropljani sve manje kuvaju, jedu u restoranima: Austrijanci potroše najviše novca, Balkanci manje

Austrijanci za jelo u ugostiteljskim radnjama godišnje u proseku potroše 1.600 evra, a tako je u većem delu Evrope.
Evropljani sve manje kuvaju, jedu u restoranima: Austrijanci potroše najviše novca, Balkanci manje
Foto: Pixabay
Dok su još 2012. godine Austrijanci 29 odsto izdataka za ishranu ostavljali ugostiteljima, 2022. godine je to poraslo na 36 odsto - pokazuje analiza preduzeća za tržišna istraživanja Regiodata Research.
 
Prosečan Austrijanac je 2022. godine u proseku potrošio 1.600 evra na ishranu u ugostiteljskim radnjama, dok je 2012. na to dao 900 evra.
"Iako je udeo izdataka za ishranu u ukupnoj potrošnji u proteklih deset godina ostao gotovo nepromenjen, primetno je sasvim jasno pomeranje u pravcu ugostiteljstva", naveo je Regiodata Research čija su sedišta u Beču i Minhenu.
 
Sa izuzetkom pandemijskih godina - 2021. i 2022, ugostiteljstvo je u Austriji deset godina beležilo stalni rast od pet do sedam odsto godišnje. Poseta restoranima i sličnim radnjama je posebno omiljena među mlađima i nadilazi značaj obroka.
Tako je i u drugim evropskim zemljama.
 
Italijani za jelo van kuće potroše 1.100 evra godišnje, a veliki porast tih izdataka je i u Češkoj od čak 100 odsto u odnosu na 2017. Česi u proseku na obroke u ugostiteljskim objektima godišnje potroše po 600 evra.
 
U Sloveniji je ta suma stigla do 700 evra, a slično je i u Hrvatskoj, ali je tamo prosečna potrošnja ipak samo 281 evro po osobi godišnje.
 
S druge strane, ishrana van kuće je manje popularna na Balkanu: u Srbiji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini građani na to u proseku troše svega između 90 i 125 evra godišnje.
U analizi piše da raspon tih izdataka po zemljama svakako odražava kupovnu moć, a postoje i odstupanja koja možda potvrđuju i društvene stereotipe.
 
Tako, su nasuprot velikim izdacima Francuza ili Italijana za obroke u restoranima, oni znatno manji u Velikoj Britaniji i Švajcarskoj.
  • Dragan

    10.11.2023 16:00
    Nepismeni Mn, kvazi "barborogenije", evropski je orijentisan! "Nejće" se predstavljao, pouzdano se sećam, kao vlasnik minimarketa, konobar, penzioner... Imao je još nekoliko zanimanja ali ko bi ih sve popamtio. On je "bot botova" ali je zagonetno da li je "žuti"ili SNS. Uglavnom, kad čitam njegove komentare, smuči mi se "evropska opcija" jer ispada da su joj naklonjeni samo nepismeni koji sanjaju "golf" i mašinu za pranje sudova - "standard bato!" Da mi je znati ko mu daje pluseve.
  • Mn

    09.11.2023 23:32
    Mn
    To je odraz bogatih Naroda i nista strasno! E sto smo mi u vecini hronicno siromasni,planirajuci i brojeci svaki zalogaj to je nas problem!!! Provoditi par sati u Kuhinji je daleka proslost jos da nebudes placen za to…skoro nezamislivo sem za Bozicne praznike jer za Uskrsnje Velika vecina putuje na egzoticne destinacije! Bracni par sa dvoje dece najvise u proseku nema primanja manja od 8000 eura pa navise i to za njih nepredstavlja neki trosak vec nacin zivota! Hrana je raznovrsna i bogata za svaciji ukus!!! Imate Sarme koje su perfektna i dosta nama poznatih jela ali mi to ne mozemo priustiti! Ovako se hrane bukvalno svi od 2018 godine dok je sada to naj normalnije postalo!!! Znam jer imam Decu u EU skoro 20 godina i kada odem uvek se hranimo u Restoranima ili vam donesu Kuci! Oni kada dodju kod nas u NS zele da probaju nesto Majcino vise iz postovanja nego potrebe dok Unuci nista nejce! Ljudi se menjaju ovisno o novcu jer na dobro se covek brzo navikne!!!
  • /

    09.11.2023 22:41
    /
    za balkance nije istina.
    ovi po subvencionisanim firmama su toliko lenji da ni jaje ne peku kuci vec narucuju dostavu.
    i onda kada ne stigne subvencija kukaju kako nemaju sta jsti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.