Špagete karbonara - kremaste i slasne: Ovo je recept za bilo koji obrok

Karbonara je uvek dobar izbor kada želite da za malo vremena pripremite sočan obrok.
Špagete karbonara - kremaste i slasne: Ovo je recept za bilo koji obrok
Foto: Pixabay

Recept nije zahtevan i potrebno je da u kući imate samo nekoliko namirnica.

Sastojci:
 
350g špageta
150g slanine iseckane na kolutove ili kockice
3 jaja
100g parmezana 
2 čena belog luka, sitno naseckana
Crni biber po ukusu
So po ukusu
Sveži peršun za posipanje (opciono)
 
Uputstvo:
Skuvajte špagete u velikoj posudi sa ključalom slanom vodom prema uputstvu na pakovanju. Ocedite ih kada budu al dente.
 
Dok se špagete kuvaju, stavite slaninu na srednje jaku vatru u velikom tiganju. Propržite je dok ne postane hrskava. Zatim je stavite na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.
 
U velikoj posudi, umutite jaja i dodajte rendani parmezan, beli luk, crni biber i prstohvat soli. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
 
Sipajte kuvane i oceđene špagete u tiganj sa slaninom, pa dobro promešajte kako bi se špagete obložile slaninom.
 
Sklonite tiganj s vatre i odmah dodajte smesu sa jajima i sirom, brzo mešajući kako biste izbegli stvaranje komadića jaja.
 
Nastavite da mešate dok se sos ne sjedini sa špagetama i ne postane kremast.
 
Po potrebi, dodajte malo vode u kojoj su se kuvale špagete kako biste postigli željenu teksturu sosa.
 
Poslužite špagete karbonara tople, posute sa još malo rendanog parmezana i svežim peršunom, ako želite.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • BoeserWolf

    10.11.2023 02:55
    Verovatno omiljena pasta. Svaka cast sto ste objavili recept bez pavlake! I sto savetujete seckanje slanine na kocke. Beli luk vam je doduse visak u receptu, ne stavljaju Italijani beli luk u sve. A kako bi bile kremastije, duplo vise sira i jos jedno jaje. Posto je rimska pasta u pitanju, u originalu se koristi sir pekorino romano, od ovčijeg mleka, parmezan je od kravljeg.
  • Laloš

    10.11.2023 00:11
    Ovo nema veze sa receptom za originalnu karbonara.
    Evo vam ga originalni recept
    Recept:
    200 gr slanine od obrazine (gunacale)
    Na 100 grama špageta jedno žumance
    Sir Pekorino
    Biber
    So ne treba jer je Pekorino prilično slan a so se stavlja u vodu za špagete
    Sitno iseckajte slaninu od obrazine i dobro je upržite na tiganju. U žumanca izrendajte dosta Pekorina i dobro umešajte u pastu. Skuvane špagete ubacite u tiganj sa slaninom od obrazine dobro umešajte, ubacite mešavinu žumanaca i Pekorina umešajte, dodajte malo vode od špageta dok sve ne postane kremasto i narendajte bibera. Servirajte na tanjir narendajte preko svega još bibera i još malo Pekorina. I vuala jedete pravu karbonaru. Ne parmezan,ne beli luk,ne kojekakvi kremovi za kuvanje. I zapamtite za dobro jelo nema improvizacije iako su sastojci skupi jer onda ne jedete to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.

Krofne na malo zdraviji način

Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.