Posle Slovenije i Hrvatska zabranila energetsko piće Prime

Energetsko bezalkoholno piće Prime zbog nedozvoljenih sastojaka uopšte ne bi smelo da bude na policama u trgovinama niti da se prodaje u Hrvatskoj.
Kako kažu iz Državnog inspektorata, Sanitarna inspekcija sprovodi inspekcijske nadzore u vezi sa energetskim pićem sa nedozvoljenim sastojkom L-teanin čija je upotreba u bezalkoholnim pićima u suprotnosti sa odredbama čl. 6. st. 2. Uredbi (EU) 2015/2283 Evropskog parlamenta.
"Ukoliko sanitarna inspekcija zatekne takav proizvod na tržištu, potupiće u skladu sa Zakonom o hrani i doneće meru zabrane stavljanja na tržište i narediti povlačenje s tržišta", kažu iz Državnog inspektorata.
Ministar zdravstva Vili Beroš ranije je traži hitno ograničavanje konzumiranja energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima kao i nikotinskim vrećicama.
 
"Nakon što je Slovenija zabranila kofeinsku verziju energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, i Hrvatska ide u tom smeru", priopštilo je Ministarstvo zdravstva.
 
Osim energetskog pića, to su i nikotinske vrećice koje sadrže nikotin u količini i do tri kutije cigareta, što je, kažu, zgrozilo lekare i samog ministra.

Teme

Prime
  • Dogodine u Botošu

    15.11.2023 11:31
    Pokojna SFRJ je ličila na nešto samo zahvaljujući činjenici da su u njoj bile Slovenija i Hrvatska. Sad kad smo svoji na svome, evo već 30 i kusur leta, vidimo kako to sve izgleda.
  • Пеле

    15.11.2023 11:01
    Родитељима који дају деци да пију енергетска пића трба одузети децу.
  • Plaćač poreza

    15.11.2023 08:18
    Srbija nije zabranila i kao jedina Evropska država nije uvela nikakve sankcije Rusiji. Da li iko može da objasni kontriranje zdravom razumu i logici vlasti u Srbiji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće