Naučnici otkrili zbog čega i malo vina može izazvati glavobolju

Naučnici Centra za glavobolju Univerziteta u Kaliforniji u San Francisku veruju da su došli do objašnjenja zašto posle ispijanja čak i manjih količina crnog vina može da dođe do glavobolje.
Naučnici otkrili zbog čega i malo vina može izazvati glavobolju
Foto: Pixabay
Američki istraživači saopštili su da glavobolju uzrokuju fenolni flavonoidi, jedinjenja koja se nalaze u semenkama i opni zrna grožđa i koja daju boju i ukus crnom vinu. Nivoi flavonoida mogu da budu deset odsto veći kod crnih vina nego belih, otkriva istraživanje.
 
Kada se pije vino, alkohol se metaboliše u dva koraka - prvi predstavlja promenu alkohola u formi etanola u acetaldehid, dok drugi pretvara acetaldehid u acetat. 
Jedan od istraživača, profesor Endru Voterhaus, radio je laboratorijsko ispitivanje nekoliko jedinjenja koja se nalaze u crnom vinu.
 
Jedno od njih je flanavol kvercetin, koji se nalazi isključivo u crnom vinu. On se u telu pretvara u kvercetin glukoronid (glikozidno jedinjenje glukuronske kiseline) koji je odgovoran za skupljanje toksičnog acetaldehida u organizmu i stvara glavobolju, mučninu i znojenje. 
Naučnici se nadaju da će uskoro moći da testiraju teoriju u kliničkom istraživanju fokusiranom na to kako crna vina s drugačijim nivoima kvercetina utiču na pojavu glavobolja, ili kod osetljivijih osoba, migrena. 
 
Sunčevi zraci, veruju istraživači, podstiču nivoe kvercetina u grožđu, te plodovi koji rastu izloženi suncu imaju pet puta veći nivo supstance u odnosu na ostalo grožđe.
 
"Moglo bi da bude od velike pomoći za ljude koji konzumiraju crno vino da budu u mogućnosti da izaberu vino koje ne izaziva glavobolje. Takođe, naše istraživanje može biti korisno vinarima pri smanjivanju kvercetina u svom grožđu", rekao je Moris Levin, direktor centra.

Teme

vino
  • ...

    21.11.2023 10:12
    "Centar za glavobolju"?
  • Пера Буљави

    21.11.2023 09:54
    Да објавише због метил алкохола нико не би пио вино
  • Steva

    21.11.2023 09:38
    znao sam ja za to
    E,pa upravo zato ja i ne pijem malo vina, nego mnogo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.