"Turdaken": Pile u patki u ćurki

U većini američkih država novembar i decembar su meseci kada se pojede najviše ćuretine.
Udruženje za meso i jaja objavilo je da se svakog Dana zahvalnosti pojede 46 miliona ćurki, a 22 miliona se pojede za Božić.
 
Ali, u državi Luizijani na jugu SAD, koja je poznata po dekadentnoj i kreativnoj kuhinji, ćurka ima konkurenciju. Stanovnici Nju Orleansa, Baton Ruža i Lafajeta jedu nešto drugo - takozvani "turdaken".
 
"Turdaken je pile u patki, i sve to zajedno u ćurki", kaže Elis Lano, direktor Langstajna, najstarije prodavnice u Nju Orleansu otvorene 1922.
"To je deo jedinstvene kulinarske kulture koju imamo ovde. Na drugim mestima u Americi nema takve hrane, i naša trpeza za Dan zahvalnosti je jedinstvena. Uz standardna jela kao što su pire krompir i boranija, možete naći i grilovane ostrige, proju i punjenog soma i - ako imate sreće - pile u patki u ćurki", kaže Lano.
 
Kada se seče, ta kombinacija izgleda kao francuski rolat sa mesom.
 
"Konzumiranje turdakena, kao i priprema tog jela, nije za nedovoljno hrabre", kaže kroz smeh vlasnica restorana Brenda Prudom. "Potrebna je večnost da se spremi, treba da spremite preliv, pa onda živinu, da je očistite od kostiju, začinite, i onda treba da postanete krojač i da ih praktično ušijete. Nije lako, ali donosi mnogo radosti i zato je pravimo".
Duga tradicija
 
Turdaken je deo starije tradicije da se jedna životinja puni drugom.
 
"Ta tradicija potiče još iz srednjeg veka, ima čak korene i u starom Rimu", kaže Liz Vilijams, osnivačica Muzeja južnjačke hrane i pića u Nju Orleansu. "To je jelo koje bi se spremalo za kraljevske gozbe i u kojem su uživali bogati".
 
Famozni "Trojanski vepar" iz doba Rimskog carstva je, na primer, bila svinja od 450 kilograma punjena pticama i drugim malim životinjama.
 
"Pečenje bez premca" je jelo iz 19. veka koje je napravio francuski gastronom Aleksandar Baltazar Loren Grimo dela Renijer, i podrazumevalo je 17 punjenih ptica.
 
Iako je turdaken mnogo skromnije jelo, Lenor Njuman, autorka knjige "Izgubljena gozba: Izumiranje kulinarstva i budućnost hrane", kaže da ovo jelo u Luizijani potiče iz slične tradicije.
 
"Jelo čiji je cilj da impresionira", kaže ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti