Izrael prvi u svetu odobrio prodaju laboratorijski uzgojene govedine

Izrael je postao prva zemlja koja je odobrila prodaju laboratorijski uzgojenog goveđeg mesa, preneli su svetski mediji.
Izrael prvi u svetu odobrio prodaju laboratorijski uzgojene govedine
Foto: Pixabay
"Odobrenje nadležnih službi je izdato izraelskoj kompaniji za prehrambenu tehnologiju Aleph Farms Ltd.", saopštilo je izraelsko ministarstvo zdravstva, prenose RIA Novosti.
 
Neke zemlje, posebno Singapur, ranije su izdavale dozvole za prodaju laboratorijski uzgojenog mesa, ali samo za proizvode bazirane na biološkim sirovinama dobijenim od živine.
"U okviru pilot programa proučavanja alternativnih jestivih proteina koji se sprovodi u Odeljenju za upravljanje rizicima od hrane, ministarstvo zdravstva Izraela po prvi put u svetu je odobrilo 'novi prehrambeni' proizvod koji uključuje kultivisane ćelije goveda poznat i kao veštačko (kultivisano) meso. Nakon prolaska svih provera izdata je dozvola za prodaju ovog proizvoda široj javnosti u Izraelu", navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva zdravstva.
Dodaje se da je u toku rad na promociji alternativnih izvora hrane, s obzirom na rastuću globalnu potražnju za proteinima i značaj proizvodnje hrane neživog porekla.
 
U izraelskoj kompaniji Aleph Farms Ltd. razvijena je i implementirana tehnologija koja omogućava laboratorijsku kultivaciju mesnog tkiva iz ćelija goveda.
  • Limburg

    22.01.2024 13:27
    Pozdravljam. Nadam de da ce sinteticko meso postati standard.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.