Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima
Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?
Foto: Pixabay
Tada su posude bile okrugle i napravljene od bakra.
 
Ambalaža za jednokratnu upotrebu počela je da se razvija u Sjedinjenim Državama nakon Drugog svetskog rata. U to vreme pica postaje sve popularnija i stvorene su prve usluge dostave pice.
U početku su pokušavali da isporučuju pice u jednostavnim talasastim kutijama, sličnim onima koje se koriste u poslastičarnicama, ali su se one često savijale ili čak lomile na dva dela. 
 
Drugi su pokušali da pice stave na tanjire i da ih transportuju u papirnim kesama. Ovo je delimično rešilo problem. Međutim, bilo je gotovo nemoguće isporučiti više od jedne pice u jednoj torbi.
Patent za pakovanje sličan onom koji danas koristimo prvi put se pojavio 1963. godine. Ali postavlja se pitanje: zašto je kutija u obliku četvorougla, a ne okrugla kao pica? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan.
 
Naime, radi se o ekonomičnosti i praktičnosti i, naravno, uštedi materijala. Kutije su lakše i jeftinije za proizvodnju jer su napravljene od jednog lista kartona. Lako se prave i lako se slažu i čuvaju. Međutim, neko vreme su kompanije pokušavale da prilagode dizajn samoj pici.
 
Tokom godina, kompanije su pokušavale da promene industriju isporuke pice prototipovima okruglih kutija za picu. Godine 2004. inovator po imenu Džon Harvi smislio je okruglu kutiju za picu pod nazivom "Presseal", za koju je mislio da čuva svežinu bolje od običnih kutija i sprečava da sve klizi. 
 
Međutim, pronalazak se pokazao problematičnim upravo zbog načina proizvodnje.

Teme

PICA
  • ZX

    15.03.2024 06:51
    Blistavi um
    Sad će Oskar da smisli neku novotariju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.